Gallerdurk skapar trygg arbetsmiljö i vindkraftspark
Hem SÄKERHET Gallerdurk skapar nu trygg arbetsmiljö i vindkraftspark

Gallerdurk skapar nu trygg arbetsmiljö i vindkraftspark

Publicerat av: Redaktionen

När ÅMV Production startade projekteringen av Vattenfalls stora vindkraftspark mellan Östersund och Umeå stod hög effektivitet, pålitlig drift och säkerhet i fokus.

Att skapa en trygg arbetsplats för servicepersonal var något som lyftes tidigt i projektet.

Lösningen blev ett skyddande tak av gallerdurk som levererades av Weland AB.

Byggnationen av parken pågick under en femårsperiod och 2022 var de 84 vindkraftverken i full drift.

– Projektet var, när det startade, den största satsningen inom energiproduktion i Sverige sedan satsningen på kärnkraft, berättar Robert Ohlsson som är vd på ÅMV Production.

Att placera vindkraftverken rätt i förhållande till varandra och platsens vindförhållanden lade grunden för en effektiv produktion. Samtidigt behövde man tänka framåt och säkerställa en trygg arbetsmiljö så att regelbunden service för en lång och problemfri drift skulle kunna utföras på ett säkert sätt. Därför var frågan om en trygg arbetsplats högt upp på agendan redan från start.

Rasrisk från 100 meters höjd

Gallerdurk skapar trygg arbetsmiljö i vindkraftspark

Då snö och kyla hör den västerbottniska vintern till är det vanligt att både is och snö samlas på vingar och torn. Det skapar risker för den servicepersonal som befinner sig under vindkraftsverket.

– När en isklump faller från 100 meters höjd, då är det stora krafter i omlopp och en hjälm räcker föga för den egna personliga säkerheten. Då krävs det annat som skyddar, som ett rejält tak av gallerdurk ovanför ingången till tornet till exempel”, säger Robert Ohlsson.

Israsskydd som krav

Idén med ett gallerdurkstak som skyddar mot nedfallande is kom ursprungligen från Vattenfall som är huvudägare av parken. Det var också de som hade som krav att israsskydd skulle finnas på plats på varje verk.

– De som besöker parken ser ju att skydden verkligen behövs. Trappstegen in till tornet är ofta rejält deformerade av is som har fallit ner. Tornen är ju rejält höga så det krävs ingen stor isklump för att den ska göra stor skada, säger Robert.

Israsskyddet av gallerdurk är 6 till 8 meter långt och 3 meter brett. Under skyddet kan servicepersonal köra in bilen för att därefter tryggt ta sig in i tornet.

– Vi försöker komma in i vindkraftsprojekten så tidigt som möjligt och min förhoppning är att fokus kommer vara ännu större på denna typ av lösningar i framtiden. Allt för att öka säkerheten. Det är det vi jobbar på, säger Robert.

Ett nytt användningsområde

På Weland AB ser man gallerdurken som verksamhetens ryggrad. En produkt som erbjuds i ett nästintill oändligt antal varianter och som genom sin flexibilitet skapar stort värde inom en mängd olika användningsområden.

– Vi är både stolta och glada över att vi genom våra produkter och vår expertiskunskap kring gallerdurk, kan bidra till en säkrare arbetsmiljö. Denna gång inom ett helt nytt användningsområde, säger Mattias Andersson som är marknadsansvarig på Weland.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>