Helsingborgshem mäter avfall för att minska kostnaderna och få fler att sortera
Hem MILJÖ Helsingborgshem mäter nu avfall för att minska kostnaderna och få fler att sortera

Helsingborgshem mäter nu avfall för att minska kostnaderna och få fler att sortera

Publicerat av: Redaktionen

I samarbete med NSR och Bintel testar Helsingborgshem att mäta mängden avfall i tio miljörum på lika många områden i Helsingborg.

Syftet är att minska kostnaderna och få fler att sortera.

– Vi ser bland annat att mängden restavfall sticker ut. Våra hyresgäster sorterar omkring 47 procent, medan resten hamnar i restavfallet. Utifrån rekommendationer från branschorganisationen Avfall Sverige ser vi att minst 64 procent skulle kunna sorteras. Här finns alltså en stor förbättringspotential, säger Inge Gustavsson, bostadschef, Helsingborgshem.

Hanteringen av hyresgästernas avfall är en stor kostnadspost och viktig arbetsmiljö- och miljöfråga för Helsingborgshem. Bostadsföretaget arbetar på flera olika sätt för att komma till rätta med felaktig sopsortering. Samarbetsprojektet med NSR, Nordvästra Skånes Renhållnings AB och Bintel som startade i början av året är ett exempel.

Helsingborgshem mäter avfall för att minska kostnaderna och få fler att sortera

Inge Gustavsson

– Den första mätningen gav oss en utgångpunkt och visade att kärlen för plast och papp generellt sett var underdimensionerade. Informationen hjälper oss att anpassa storleken på avfallskärlen och schemat för tömning. Nu har vi ett abonnemang som bättre matchar hur våra hyresgäster sorterar sitt avfall, säger Inge Gustavsson. Dessutom får vi värdefulla insikter om vad som fungerar i miljörummen.

Liknande mätningar har gjorts av branschkollegor och efter justeringar i miljörummen har hyresgästerna börjat sorterat ännu mer. Genom att byta ut kärlen till rätt storlek, anpassa tömningen av kärlen så att det finns plats att sortera får hyresgäster bättre förutsättningar att sortera rätt från början. Insatser som tillsammans med information, dialog och skyltning i miljörummen ska hjälpa till att nå målet på minst 64 procent sorterat avfall.

Planen är att projektet ska pågå i omkring två år. Förhoppningen är att det ska bidra till minskade kostnader för avfallshanteringen, ökad hållbarhet, bättre arbetsmiljö och nöjdare kunder. Faller testet väl ut är tanken att implementera tekniken i fler miljörum.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>