Hur kan datacenter bli mer hållbara?
Hem TEKNIK Hur kan datacenter bli mer hållbara?

Hur kan datacenter bli mer hållbara?

Publicerat av: Redaktionen

Datacenter har blivit det centrala nervsystemet i den globala digitala ekonomin.

Tekniken bidrar dock också i hög grad till den globala energiförbrukningen.

Den enorma mängd data som skapas dagligen världen över har lett till att företagen i allt högre grad måste förlita sig på datacenter – och mängden data som används kommer att skjuta i höjden under de kommande tre åren.

I en studie från Europeiska kommissionen uppskattas att digital teknik står för mellan 5 och 9 procent av den globala elförbrukningen. En siffra som sannolikt kommer att öka i takt med digitaliseringen och framväxande tekniker som AI, sakernas internet och blockkedjor.

– Många datacenterföretag arbetar hårt med effektivitets- och hållbarhetsprogram för att bygga hållbara datacenter och förbättra befintliga lokaler. Att uppnå en 100-procentig täckning av förnybar energi i sina befintliga och framtida datacenter är en viktig punkt i Equinix effektivitets- och hållbarhetsagenda, säger Sami Holopainen, försäljningsansvarig för Equinix i Sverige och Finland.

Som ett exempel på detta tecknade nyligen Equinix ett avtal om köp av vindkraft med vindkraftsparken Björkliden i Finland, som bland annat kommer att användas för att driva Equinix kunders IT-utrustning.

Equinix utvecklar också ny teknik för att bygga gröna och hållbara datacenter. Man arbetar till exempel med att ersätta traditionella generatorer med alternativa energilösningar som bränsleceller. Något som inte bara kommer att minska koldioxidutsläppen utan också minska kapitalkostnaderna, minska datacentrets klimatactryck och minimera den tid och de resurser som krävs för underhåll. Luftflödeshantering, kylning med hög densitet och intelligent energihantering är andra områden där Equinix investerar i forskning om ny teknik.

Hur kan datacenter bli mer hållbara?

Sami Holopainen

Att uppnå hållbarhetsmålen är inte en strävan som kan genomföras på egen hand, så Equinix har gått samman med ett antal branschkonsortier som arbetar mot samma mål.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>