KRAV-certifierade skolkök nominerade till hållbarhetspris
Hem FOOD KRAV-certifierade skolkök nominerade till hållbarhetspris

KRAV-certifierade skolkök nominerade till hållbarhetspris

Publicerat av: Redaktionen

Två KRAV-certifierade skolor har nominerats till KRAVs pris Årets hållbara offentliga restaurang 2024.

De två KRAV-certifierade skolorna är Byskolan utanför Lund, och Norlandia-förskolan Pärlan i Vårby.

– Jätteroligt att Pärlan är nominerad. Förskolan är en av Norlandias cirka 100 förskolor, som alla är KRAV-certifierade. Byskolan har länge visat ett enastående engagemang för hållbarhet, och har vunnit detta pris två gånger tidigare. De är båda stora inspiratörer för andra offentliga restauranger, säger Staffan Carlberg, affärsutvecklare offentlig sektor på KRAV.

Tävlingens jury bedömer hållbarheten i de offentliga restaurangköken, och lägger extra stor vikt vid hur köken arbetar med ekologiska livsmedel. Ekologisk produktion tar extra stor hänsyn till biologisk mångfald, djurvälfärd och minskad klimatpåverkan.

KRAV-certifierade skolkök nominerade till hållbarhetspris– Den offentliga maten har en stor och viktig påverkansroll. Ofta med begränsade resurser visar de offentliga köken vad som är möjligt att göra, både när det gäller hur maten ska lagas och vad de köper in och tillagar. De visar helt enkelt vägen mot en mer hållbar matkonsumtion, säger Staffan Carlberg, affärsutvecklare offentlig sektor på KRAV.

KRAV delar ut priset i samarbete med Sveriges Offentliga Måltider, tidigare White Guide Junior.

En jury har bedömt cirka 400 förskolor, skolor och seniorboenden under året.

Nominerade till Årets hållbara offentliga restaurang 2024:
  • Byskolan, Lund (KRAV-certifierad på guldnivån)
  • Pärlan, Norlandia Förskolor, Vårby (KRAV-certifierad på bronsnivån)
  • Almarevägens förskola, Järfälla
  • Härlandatjärnskolan, Göteborg
  • Innovitaskolan Rudan, Handen
  • Johannesskolan, Malmö
  • Klagstorps skola, Trelleborg
  • Kyrkskolan, Svedala
  • Paradisskolan, Borlänge
  • Skapaskolan, Huddinge
Fakta om KRAV-certifiering av restauranger:

Restauranger kan KRAV-certifiera sig på en grundnivå och därutöver på brons-, silver- och guldnivå. De olika nivåerna innebär att restaurangerna gör hållbara livsmedelsinköp (inklusive KRAV-märkt) i olika omfattning. Guld är den högsta nivån, där minst 90 procent av de totala livsmedelsinköpen ska vara hållbara (inklusive KRAV-märkta), och minst 60 procent av totala livsmedelsinköpen ska vara KRAV-märkta.

KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel, och är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. KRAV-märkt mat bidrar till ökad biologisk mångfald, god djurvälfärd, mindre klimatpåverkan och bättre arbetsvillkor. KRAV är en ekonomisk förening, ägd av 22 medlemsföretag och organisationer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>