Karolinska sjukhuset i Solna har lanserat en ny patientmeny som innehåller två One Planet Plate-rätter – en hållbarhetsmärkning från WWF.
Sjukhuset blir först i Sverige med att erbjuda patientmåltider under denna vinjett.
– Vi är oerhört stolta över att vara de första i Sverige med att lansera One Planet Plate på ett sjukhus och på så sätt erbjuda ännu mer medvetna val. Vi har länge haft en hög ambition vad gäller hälsan, smakupplevelsen och klimatet, nu tar vi det ett steg längre, säger Cedric Saint Just Ribeiro som är kökschef på Karolinskas matleverantör Signatur by Coor i en nyhetsartikel på Karolinska Sjukhusets webbplats.
WWFs One Plate är en märkning som hjälper både kockar och gäster att välja mat som är bättre för klimatet och den biologiska mångfalden. Hela måltiden bedöms, från råvaruval till klimatpåverkan.
Initiativet att införa One Planet Plate, togs av Region Stockholm, Karolinska och matleverantören Signatur by Coor, baserat på insikten om att maten vi äter har stor inverkan på utsläpp av växthusgaser och förlust av biologisk mångfald. Små förändringar i matvanor kan göra stor skillnad.
Max 0,5 kilo CO2e per måltid
För att en måltid ska få bära One Planet Plate-märkningen får dess klimatavtryck inte överstiga 0,5 kg CO₂e – vilket är betydligt lägre än en genomsnittlig svensk lunch eller middag, som ligger på ca 1,8 kg CO₂e. Råvarorna som används måste ha grönt ljus i WWF:s kött- och fiskguide samt grönt eller gult ljus i WWF:s vegoguide.
Dessutom ska basråvaror som potatis, spannmål, raps, morötter, lök och ris vara ekologiskt odlade.

Karolinska är först ut med One Planet Plate för patienter
One Planet Plate stärker ett redan pågående hållbarhetsarbete. Det ger tydliga ramar för vad en klimatsmart måltid innebär och driver på utvecklingen av nya recept, måltidskoncept och råvaruval.
Eleonor Röckert arbetar som affärsutvecklare på Signatur By Coor och är engagerad i att förbättra processer. Hon har också ett starkt engagemang för hållbarhetsfrågor och hoppas att Karolinskas initiativ ska inspirerar fler att ta liknande steg. På sikt vill man utöka andelen rätter på menyn som uppfyller kraven för One Planet Plate.
– Hållbar mat kommer att vara en självklar del av framtidens måltider och vi vill vara med och leda den utvecklingen. Tillsammans gör vi skillnad – en tallrik i taget, säger hon.
Hon betonar att Planet Plate-rätterna är framtagna med samma höga krav på näringsinnehåll, smak och kvalitet, men med ett extra lager av omtanke om vår planet.
Vilka utmaningar finns med den här typen av märkning?
– En utmaning är såklart att hitta balansen mellan klimatpåverkan, näring, smak och patientens behov. Men det är också en spännande möjlighet, särskilt eftersom vi har ett tillagningskök där vi lagar mat från grunden och har kompetent personal som kan anpassa och utveckla rätterna efter dessa krav.
Läs mer: Grand Hotel Stockholm lanserar One Planet Plate. IT-hållbarhet