Kretsloppscenter: Innovativa idéer hjälper oss att ta kliv i avfallstrappan
Hem MILJÖ Kretsloppscenter: “Vi vill klättra i avfallstrappan”

Kretsloppscenter: “Vi vill klättra i avfallstrappan”

Publicerat av: Redaktionen

På Kretsloppscenter i Hässleholm är engagemang, driv och innovation viktiga delar i arbetet. Målet är att klättra i avfallstrappan.

När projektledaren Niklas Lindén berättar om arbetet med att förbättra slamhanteringen lyser entusiasmen igenom.

Under tolv veckor har Kretsloppscenter Hässleholm genomfört ett test med en slampress. Målet är att minska mängden oljeslam som går till deponi och i stället hitta sätt att återvinna eller förbränna materialet.

– Vi vill klättra i avfallstrappan och minska vårt och kundernas klimatavtryck. Det handlar om att våga testa, att vi lär oss längs vägen och att hela tiden förbättra processen, berättar Niklas Lindén, projektledare på Kretsloppscenter i Hässleholm.

Processen – från förorenat slam till reningsverk

I korthet ser processen ut så här: Det oljeförorenade slammet lämnas till OP2, en anläggning som tar emot och hanterar oljeförorenat slam. Oljan separeras ut så att den kan användas igen, exempelvis som smörjolja. Härefter utförs flockning och fällning med kemikalier, vilket stabiliserar slammet och förbättrar TS-halten. Efter det adderas bindemedel, här är målet att få ett ännu torrare slam -på sikt kanske en sorts kaka som kan förbrännas.

Slutligen pressas vattnet ur slammet, för att renas i flera steg  innan det går ut till reningsverket.

Resultatet?

Innovativa idéer hjälper oss att ta kliv i avfallstrappan

Niklas Lindén framför slampressen som hyrts in från Huber.

– Just nu ett slam som fortfarande är lite för fuktigt för förbränning, men med fortsatt experimenterande kan det bli ett utmärkt material med ett högt energiinnehåll som kan förbrännas, säger Niklas Lindén.

– Detta innebär ett kliv upp i avfallstrappan, men det betyder också att vi minskar maskinkörningen på anläggningen och användningen av kemikalier.

Viktigt att våga testa, och att lära sig av misstagen

Niklas Lindén lyfter fram medarbetarna Markus och André som avgörande i projektet.

– Det finns inget facit för det här arbetet. Så det krävs att de som jobbar med detta är kunniga, envisa och vågar testa olika lösningar. Markus och André har varit otroligt engagerade och kreativa.

Just möjligheten att få testa idéer är viktig på Kretsloppscenter.

– Det var så vi utvecklade OP2. Tack vare vårt mod och lärdomarna har vi nu en tjänst som är väldigt efterfrågad av våra kunder, berättar han.

Nästa steg – att utveckla en bra idé till en färdig lösning

Under testperioden har Kretsloppscenter hyrt en slampress och samlat in data. En slutrapport kommer vid årsskiftet, med rekommendationer om hur arbetet kan fortsätta.

– Vi har bara börjat skrapa på ytan. Det finns stora möjligheter att utveckla en förbättrad slamhantering och pressa ännu fler typer av slam. Det här projektet är ett bra exempel på den anda vi har och att vi uppmuntrar innovativa idéer.

Hässleholm Miljö erbjuder kommuninvånare och kunder moderna och kostnadseffektiva lösningar inom vatten- och avlopp, energi, renhållning och avfall samt arbeta proaktivt med kommunikation och information. Allt för ett hållbart samhälle. Hässleholm Miljö är ett affärsdrivet bolag som helt ägs av Hässleholms kommun. 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>