Inrego deltar i ett forskningsprojekt för återtillverkning
Hem CIRKULÄR EKONOMI Forskningsprojekt banar väg för hållbar återtillverkning av elektronik

Forskningsprojekt banar väg för hållbar återtillverkning av elektronik

Publicerat av: Redaktionen

Ett nytt svenskt forskningsprojekt ska utveckla innovativa metoder för demontering och reparation av IT-produkter. 

Projektet, som leds av RISE i samarbete med bland annat Linköpings universitet och  Inrego adresserar ett av världens snabbast växande miljöproblem: e-avfall.

Varje år slängs över 62 miljoner ton elektronik globalt, vilket överstiger vikten av kinesiska muren. Tyvärr hanteras mindre än en fjärdedel på ett miljömässigt korrekt sätt. Hela 80–95 procent av en IT-produkts klimatpåverkan sker redan under tillverkningen, så genom att förlänga livslängden på IT-produkter kan både resurser och klimatpåverkan minska drastiskt.

Forskningsprojektet ”Innovera för återtillverkning”, som pågår mellan oktober 2024 och april 2025, ska undersöka hur processer för demontering och återanvändning kan effektiviseras. Ett av målen är att skapa nya standarder för produktdesign som underlättar reparation och återtillverkning. Inrego deltar i innovationsprojekt för återtillverkningDet handlar också om att minska trösklarna för företag att ställa om från linjära processer till hållbara, cirkulära modeller och i förlängningen stärka Sveriges position inom den cirkulära ekonomin.

”Många produkter är fortfarande designade för att tillverkas snabbt, inte för att repareras eller återanvändas. Vi behöver en förändring”, säger Valentina Falconi, processansvarig på cirkulärföretaget Inrego, som ingår i forskningsprojektet och bidrar med praktisk expertis från över 30 års erfarenhet av återtillverkning.

”Som en aktiv partner i projektet har vi möjlighet att utveckla och utvärdera nya metoder för demontering och reparation.”

Samlar expertis från forskning och industri

Forskningsprojektet som leds av RISE och finansieras av Vinnova inom ramen för Impact Innovation – Net Zero Industry samlar aktörer från både forskning och industri. Bland deltagarna finns exempelvis Linköpings Universitet men också Modul-System HH och Husqvarna Construction, som tillsammans med svenska experter på återtillverkning från exempelvis Inrego bidrar med praktisk erfarenhet och testmiljöer.

Inregos process börjar där andra ser ett slut. Gamla laptops, telefoner och surfplattor genomgår säker dataradering, rekonditionering och noggrann kvalitetssäkring – steg som ger produkterna ett andra liv. Men för att arbetet ska bli ännu effektivare krävs bättre produktdesign och enklare demonteringsprocesser.

”Genom samarbeten och initiativ som drivs inom svensk industri hoppas vi på lösningar som gör reparationer snabbare och mer resurseffektiva. På Inrego hanterar vi idag över 350 000 IT-produkter årligen, vilket sparar enorma mängder resurser och undviker utsläpp”, avslutar Valentina Falconi.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>