IT-strul kostar välfärden miljarder – rapport om välfärdens digiatala arbetsmiljö
Hem NYHETER IT-strul kostar välfärden miljarder – rapport om välfärdens digiatala arbetsmiljö

IT-strul kostar välfärden miljarder – rapport om välfärdens digiatala arbetsmiljö

Publicerat av: Redaktionen

Visions medlemmar i kommuner och regioner uppskattar att de lägger i genomsnitt 34 minuter om dagen på krånglande och dåligt anpassade IT- system.

Det visar en ny undersökning som Vision presenterar i dag. Den förlorade arbetstiden kostar närmare 30 miljarder kronor om året, beräknat på en medellön.

– Miljarder kronor slösas årligen bort på IT-system som inte svarar upp mot behoven. Det är tid och resurser som arbetsgivarna skulle kunna använda till att utveckla verksamheten, förbättra villkoren för medarbetarna och ge ännu bättre service till medborgarna. Visions medlemmar ska ha de bästa digitala verktygen, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Vision har i enkäten frågat medlemmarna hur mycket tid de dagligen lägger på IT-system som krånglar eller hänger sig, att logga in och ut ur olika program, samt andra IT-relaterade problem.

IT-strul kostar välfärden miljarder – rapport om välfärdens digiatala arbetsmiljö

Veronica Magnusson Vision

Jämfört med 2014, då en liknande undersökning genomfördes, har tidsåtgången ökat med åtta minuter. Men också behoven av kompetensutveckling har ökat.

Över hälften av de svarande, 56 procent, efterlyser mer kompetensutveckling och hälften svarar att de behöver bättre digitala verktyg. Över en tredjedel anger att de inte får den utbildning de behöver för att använda IT-systemen på ett effektivt sätt.

– Detta ger en tydlig signal till arbetsgivarna att de behöver uppmuntra kompetensutveckling som ger medarbetarna nya kunskaper och färdigheter när yrkesroller förändras genom automatisering och teknikutveckling. Framtidens arbetsliv handlar om att erbjuda trygghet i omställningen, säger Veronica Magnusson.

Fler resultat från enkäten:

  • En majoritet av medlemmarna är nöjda med IT-systemens användarvänlighet. Åtta av tio anser att IT-systemen uppfyller deras förväntningar och att de får den hjälp de
  • behöver från IT-supporten.
  • Inflytande över IT-systemens utveckling och utformning leder till en bättre digital arbetsmiljö. Samtidigt upplever bara 22 procent att de har inflytande vid utveckling eller inköp av IT-system. Det är en minskning med nästan 10 procent jämfört med för fem år sedan.
  • Chefer som är män uppger i högre utsträckning än chefer som är kvinnor att de har inflytandemöjligheter och kan involvera sina medarbetare vid utveckling eller inköp av IT-system.

Ladda ned rapporten här.

Rapport_IT-strul kostar välfärden miljarder.pdf

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>