Är det värt att köpa en begagnad dator?
Hem CIRKULÄR EKONOMI Är det värt att köpa en begagnad dator?

Är det värt att köpa en begagnad dator?

Publicerat av: Redaktionen

Tvekar du inför att köpa en begagnad dator eftersom att du tror att datorn inte kommer att hålla lika länge? Eller tror du att du får sämre prestanda på datordelar och ingen garanti?

Det är lätt att kolla åldern på en dator och direkt tänka att datorn inte kommer att klarar av det du vill. Detta kan vara sant för konsumentmodeller men köper du en begagnad proffsdator så finns det mängder av fördelar och du får också en hög prestanda fast datorn är lite äldre. Som bonus så gör du ett bra val för både din plånbok och miljön. Läs vidare för att få tips på hur du får mer för pengarna när du köper en dator.

Hur länge håller en begagnad dator?

Det är en stor skillnad mellan proffsdatorer och konsumentmodeller. Proffsdatorer har 10 års support efter det att modellen gått ut och detta är för att de håller så pass länge att tillverkaren känner sig säkra på att de kan erbjuda det. Olika delar till specifika modeller hos proffsdatorer tillverkas också under 10 år efter det att modellen kommit ut på marknaden. Så skulle någon del gå sönder eller skulle det vara så att du bara vill byta ut en del så kan du vara säker på att du kommer kunna hitta rätt del utan problem. Konsumentdatorer däremot tillverkas ofta med delar som endast finns just då. Går en del sönder i den datorn så kan det vara svårt att hitta en kompatibel utbytesdel. En begagnad dator har använts cirka 2-3 år och håller fortfarande i många år framåt. Det är självklart svårt att säga en exakt tid en dator kommer att fungera men generellt så brukar datorer hålla och vara i bra skick ca. 6-7 år framåt.

Mycket beror också på modell, t.ex. så är Thinkpads otroligt tåliga och de klarar nästan vad som helst!  Vet du redan innan att du kommer behöva en dator som klarar av lite fall och missöden så kan någon av de mer tåliga modellerna vara ett bra val.

Hur får du mer för pengarna när du köper en dator?

Om du kollar priset på nya proffsdatorer så märker du snabbt att du måste lägga ut flera tiotusentals kronor och då kan det kännas bättre att istället köpa en mycket billigare ny konsumentdator som kostar mindre. Men gör du det så får du en dator som oftast endast håller några år och mycket väl kan börja krångla redan inom ett år.

Ett bra val är därför att köpa en begagnad proffsdator! Självklart är det äldre modeller men du får ändå en mycket högre kvalitet och en mer effektiv och hållbar produkt jämfört mot en konsumentmodell. När det kommer till prestanda så har utvecklingen inom t.ex. processorer inte kommit jättelångt och du kommer långt med en äldre modell. Alla bärbara från Bytdator.se har installerats med nya SSD-hårddiskar vilka ökar på systemets snabbhet ordentligt och de försöker alltid välja ut de modeller som har en extra lång livslängd.

Tips när du ska köpa ny dator

Vilka är dina behov?

Vad ska du använda datorn till? Vill du spela de senaste spelen eller letar du efter en ultralätt och tålig bärbar att ta med överallt? För gaming och designarbete kan du kolla in bloggposten Den stora grafikkorts guiden där Bytdator.se går igenom alla grafikkort som de brukar ha inne i lagret. Där kan du också läsa om olika grafikkort och vilka spel de klarar av och få tips om vilket grafikkort du ska välja när det gäller designarbete och tunga program.
Letar du efter en studentdator så kan du istället kolla in bloggposten som handlar om hur du hittar rätt dator för dina studier.
Oavsett vilka behov du har så kan Bytdator.se erbjuda något för alla och om du känner att du behöver mer hjälp att välja rätt dator.  När du kommit fram till någon eller några intressanta modeller så är det en bra idé att Googla modellen. Eftersom att datorerna är några år gamla så brukar det vara lätt att hitta information om modellen och eventuella nackdelar.

Valet mellan billigare konsument modeller och proffsdatorer

Det kan vara lockande att köpa någon av de nyare konsumentmodellerna som finns på marknaden då de oftast är billigare samtidigt som de har nyare dator delar. Men det finns alltid en anledning till varför de är så mycket billigare jämfört med proffsdatorer. En proffsdator (även kallad företagsdator) har en högre kvalitet på datordelarna, oftast fler anslutningsmöjligheter, fokus på säkerhet och är enkla att underhålla och reparera.

Proffsdatorer är byggda för att hålla och har en längre livstid än kommersiella modeller.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>