RISE och amerikanska Vertiv samarbetar för hållbara datacenter
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING RISE och amerikanska Vertiv samarbetar för hållbara datacenter

RISE och amerikanska Vertiv samarbetar för hållbara datacenter

Publicerat av: Redaktionen

Ett av världens ledande datacenter-företag, amerikanska Vertiv, ansluter nu till RISE partnerprogram för utveckling av datacenter.

Det strategiska samarbetet ska bidra till utvecklingen av hållbara lösningar som återanvändning av värme och alternativa kraftkällor.

Datacenterforskningen på RISE drivs vid ICE Datacenter i Luleå. Här samarbetar RISE med näringsliv, akademi och offentlighet med branschnära forsknings- och utvecklingsarbete med ett övergripande syfte att bidra till en hållbar tillväxt genom konkurrenskraft och nytänkande.

RISE och amerikanska Vertiv samarbetar för hållbara datacenter– Samarbetet med Vertiv hjälper oss att komma närmare branschens behov och stärker vår dialog och det direkta samarbetet. Vi vill förstå branschens behov för att fortsätta utveckla vår ledande roll, i samarbete med våra partners, säger Tor Björn Minde, RISE, som leder ICE Datacenter.

Vertiv går in i partnerskapsprogrammet på Platina-nivå. Grundarpartners sedan tidigare är Ericsson, Facebook, Vattenfall, ABB, Luleå Tekniska Universitet samt Region Norrbotten. RISE partners sätter stort värde på den storskaliga testmiljön med datacenter-moduler, klimat- och värmeboxar, vindtunnlar samt edge- och vätskekylningstestbäddar.

Denna miljö ger möjlighet att ta simuleringar och koncept till implementerade demonstrationer och tester för datainsamling och analys.

– RISE erbjuder teknisk spetskompetens inom tillämpad forskning, vilket gör dem till en perfekt partner för Vertiv. Samarbetet kommer att hjälpa oss att leda branschen in i en ny era av hållbara storskaliga moln-, företags- och edge-datacenter, säger Vertivs CTO Stephen Liang.

– RISE spelar en avgörande roll i den europeiska utvecklingen mot hållbarhet och Vertiv kan erbjuda ingenjörskonst för datacenterbranschen som ligger i absolut spets, säger Giordano Albertazzi, Vertiv president, EMEA.

– Datacenter är en mycket viktig del av den digitala infrastrukturen. Effektivitet och hållbarhet är områden som blir allt mer angelägna. Nya teknologier, systemlösningar och komponenter måste vara genomtänkta, utvecklade, testade och verifierade innan de kan nå marknaden. För oss är partnerskapet med RISE avgörande i det arbetet, säger Giardano Albertazzi.

Vertiv stöttar också utvecklingsprojekt som RISE driver där överskottsvärme från datacenter används på olika sätt som till exempel odling av mjölmask och grönsaker, torkning av biomassa samt fjärrvärmesystem – som enligt den senaste förstudien skall kunna  nå en vattentemperatur på  90-95°C  i fjärrvärmesystemet. Andra gemensamma projekt för Vertiv och RISE  innehåller lastbalansering, total livscykelanalys av datacenter och deras komponenter, krypterad maskininlärning, autonoma digitala infrastrukturer och självläkande system, bränsleceller, digital CO2 övervakning för användare, nya kylningsmetoder och system för hantering av värme som stödjer värmeåtervinning och cirkulär ekonomi.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>