Moderna datacenter kan minska energiförbrukning och koldioxidutsläpp med 27 procent
Hem ENERGI Moderna datacenter kan minska energiförbrukning och koldioxidutsläpp med 27 procent per år

Moderna datacenter kan minska energiförbrukning och koldioxidutsläpp med 27 procent per år

Publicerat av: Redaktionen

Enligt en ny rapport från analysfirman Atlantic Ventures så har nästa generations datacenter en potential att minska den globala energiförbrukningen och koldioxidavtrycket hos datacenter med 27 procent per år.

I hela EMEA-regionen motsvarar det en minskad energiförbrukning med 56,7 TWh och minskade utsläpp med 14,2 miljoner ton koldioxid under perioden 2022-2025.

Nutanix har som svar på den globala klimatkrisen och den senaste energikrisen, sponsrat en djupgående rapport för att hjälpa beslutsfattare att inte bara minimera energikostnaderna utan också radikalt minska koldioxidavtrycket från sina datacenter. Besparingarna kan nämligen vara betydande. Som ett exempel kan en fullständig övergång till så kallad HCI-arkitektur i alla brittiska datacenter fram till 2025 potentiellt spara 8,1 TWh energi och 1,8 miljoner ton koldioxidutsläpp, vilket är ungefär lika mycket som att plocka bort 400 000 bilar från vägarna.

Moderna datacenter kan minska energiförbrukning och koldioxidutsläpp med 27 procent

Mats Ericson

– Bara i EMEA-regionen förbrukar datacenter över 90 TWh per år med en utsläppsnivå som motsvarar ungefär 5,9 miljoner fordon (27 miljoner ton CO²e). Åtgärder här kan ha en enorm inverkan på klimatförändringarna, men de måste också vägas mot företagens behov av att konkurrera effektivt på en alltmer digitaliserad marknad. Därav denna rapport som i detalj undersöker hur olika tekniker står sig när företag undersöker för- och nackdelar med att försöka uppnå energieffektivisering och klimatmål, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix.

Den nuvarande energikrisen har lett till kraftigt stigande energikostnader i hela Europa, vilket har gjort energieffektivitet och energiförsörjning till en av de viktigaste prioriteringarna för både CIO:er och leverantörer av datacenter. Samtidigt har datacenterindustrin förbättrat energieffektiviteten avsevärt under de senaste årtiondena, och är nu en av de mest avancerade sektorerna när det gäller både energieffektivitet och minskade koldioxidutsläpp. Trots detta är datacenter fortfarande en stor energikonsument och kan göra mycket bättre ifrån sig.

– Storskaliga datacenter har en bättre PUE-faktor (energieffektivitet i datacentret) än traditionella datacenter som kunder driftar själva. Om man byter till moderna arkitektur i storskaliga datacenter kan man öka energibesparingarna och bli nästan lika energieffektiv som stora hyperscalers som AWS eller Google Cloud, säger Mats Ericson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>