Nova investerar 40 miljoner i hållbara energilösningar
Hem ENERGI Nova investerar 40 miljoner i hållbara energilösningar

Nova investerar 40 miljoner i hållbara energilösningar

Publicerat av: Redaktionen

De kommande åren kommer Skandia Fastigheter att investera 40 miljoner kronor i hållbara energilösningar på Nova i Lund.

Den omfattande investeringen ska säkerställa att handelsplatsens nettoförbrukning av energi är noll till år 2026.

Bland åtgärderna märks främst en solcellspark på 20 000 kvadratmeter.

– Vi har redan kommit en bit på den här resan, som inleddes när Skandia Fastigheter tog över Nova för drygt ett år sedan. Vi har arbetat fram en energikartläggning och en energiplan som nu ligger till grund för våra insatser för att nå vårt mål. Initialt kommer vi att digitalisera byggnaderna för att få full kontroll på vår energianvändning, säger Fredrik Arvidsson, teknisk chef på Nova.

Tidigt formulerades en nollvision för Novas energiförbrukning. Till år 2026 ska Novas nettoanvändning av energi vara noll. Målet kallar vi Nova Nollvision, vilket ska uppnås genom minskad energianvändning, energioptimering och förnybar energiproduktion.

– Inom kort kommer vi att producera egen förnyelsebar energi genom att installera 20 000 m2 solpaneler på våra takytor. Genom egen energiproduktion reducerar vi vår klimatpåverkan samtidigt som vi bidrar till den gröna omställningen, säger Fredrik.

Vid sidan av egen energiproduktion ska Novas energianvändning optimeras genom smarta lösningar för ventilation, kyla, värme, belysning och väderoptimerad klimatstyrning.

– Det innebär bland annat att vi nyttjar fördelarna med ny teknik för att optimera energitillförseln på Nova, och därmed snabbare kan nå vår nollvision.

Nova investerar 40 miljoner i hållbara energilösningarNästa steg blir skapandet av ett så kallat virtuellt kraftverk. Det innebär att Nova blir en tillgänglig effektresurs i det svenska elsystemet via Svenska Kraftnät. Det virtuella kraftverket kommer att bestå av energiresurser i form av ventilationssystem, ett större batteri, ett 100-tal elbilsladdplatser samt 20 000 kvadratmeter solcellspaneler.

– Energiresurserna hjälper kontinuerligt till att hålla effektbalansen i regionens elnät. Det innebär att Nova kan minska sin energianvändning vid underskott av förnybar elproduktion i elsystemet och öka den i perioder av överskott, förklarar Fredrik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>