Ängelholm ska upptäcka föroreningar i realtid med IoT
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING Ängelholm ska upptäcka föroreningar i realtid med IoT

Ängelholm ska upptäcka föroreningar i realtid med IoT

Publicerat av: Redaktionen

Att säkra vattenkvaliteten för invånarna är ett av de viktigaste ansvaren för Ängelholms kommun. 

För att förstå hur föroreningar sprids testas nu en ny teknik baserad på sensorer och IoT som är utvecklad av forskare vid högskolan i Halmstad.

De nya sensorerna kommer att installeras i dagvattenbrunnar, där vattnet samlas upp innan det förs vidare ofiltrerat till Rönneån och sedan ut till öppna havet. Det man vill kunna mäta är exempelvis förekomsten PFAS (så kallade evighetskemikalier), oljeindex, tungmetaller och kvicksilver.

– Regnvatten är ofta mindre rent eller naturligt än vad man tror och kan ibland föra med sig många andra och otrevliga partiklar. Den här tekniken ger kommuner möjlighet att snabbt och kontinuerligt få en överblick över vattenkvaliteten och får därmed en positiv inverkan på både miljö och människor, säger Ying Fu, professor i tillämpad elektromagnetik på Högskolan i Halmstad som har utvecklat IoT-lösningen.

Ängelholm ska upptäcka föroreningar i realtid med IoT

Föroreningar och bakterier kan komma plötsligt och snabbt sprida sig i vattenflöden. Ju snabbare de upptäcks desto mer effektiv blir åtgärden som sätts in och risken för vattenburna utbrott kan reduceras. Med hjälp av data som samlas in via de nya sensorerna kommunen nu bättre och snabbare insikter att agera på.

Att få till kommunikationen från en vägbrunn till en dator för vidare analys har varit en utmaning i sig. Även tidigare fanns en lösning på plats, men det WAN-nätverk som användes var för långsamt och svagt. Det har nu ersatts av SIM-kort och ett mobilt IoT-nätverk som gör det möjligt att studera vattenföroreningarna i realtid.

Mäter vattenföroreningar från trafiken

En prioriterad fråga är att se vilka föroreningar bilrafiken bidrar med. För att kunna studera det har en särskild vägsträcka i centrala Ängelholm valts ut, där det finns få andra föroreningskällor än trafiken som kan påverka studieresultatet. Det kan annars vara svårt att skilja ut var dagvattnet kommer ifrån.

När kommunen vet vilka föroreningar biltrafiken för med sig till dagvattnet och ned i brunnen blir det lättare att sätta in åtgärder för att rena vattnet innan det rinner ut i ån. Det gagnar både dem som bor längs vattendragen och badgäster. Men den insamlade datan har fler intressenter än de lokala; målet är också att kunna göra datan öppen till förmån för forskningen på området och på längre sikt gagna andra städer, kommuner och regioner.

– Det är ett väldigt spännande projekt, både att vi kan mäta flera olika saker och utan de manuella momenten med datainsamling och analyser – nu kommer vi att få det kontinuerligt och i realtid, säger Cajsa Malmström Magee, verksamhetsutvecklare i Ängelholms kommun.

Projektet är ett av flera klimat- & vattenrelaterade fallstudier som ingår i det EU-finansierade projektet InnoTech – TaskForce, vars mål är att etablera en permanent innovations-taskforce i Sverige och Danmark. De nyutvecklade sensorerna testas i Ängelholms kommun under 2024 och 2025. De första mätresultaten analyseras efter sommaren och resultaten kommer att publiceras här efter hand, samt delas i sociala medier. InnoTech drivs av Gate21 och Innovation Skåne är projektpartner tillsammans med flera aktörer i Sverige och Danmark.

Målet är att detta, liksom andra fallstudier inom ramen för InnoTech TaskForce-projektet, ska vara skalbart så att andra kan dra nytta av det och de insikter det ger.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>