Novas nettoanvändning av energi ska vara noll år 2026
Hem ENERGI Novas nettoanvändning av energi ska vara noll år 2026

Novas nettoanvändning av energi ska vara noll år 2026

Publicerat av: Redaktionen

Ett år efter det att Skandia Fastigheter tog över Nova köpcentrum levereras nu ett ambitiöst mål för att minska handelsplatsens ekologiska fotavtryck.

Till år 2026 ska Novas nettoanvändning av energi vara nere på noll.

Projektet har namnet Nollvisonen och målet ska nås via förnybar elproduktion, energieffektiviseringar och minskad energianvändning.

– Vi har redan gjort den här resan på Väla köpcentrum utanför Helsingborg och vet att det är fullt genomförbart. Förutsättningarna på Nova är dessutom betydligt mer gynnsamma, med en fastighet som är modernare i sin konstruktion, säger Skandia Fastigheters Fredrik Arvidsson, som är teknisk chef för både Nova och Väla.

– När vi tog över Nova genomförde vi en nulägesanalys och satte därefter en projektplan för ett mer systematiskt hållbarhetsarbete, där Nollvisionen blir kronan på verket. Målet är att göra Nova helt självförsörjande på energi, där vi på lite sikt även ska fungera som en effektresurs i det gemensamma energisystemet.

Arbetet med Nollvisionen bygger främst på tre delar:

•Minskad energianvändning och effektiviserad distribution, genom kontinuerlig optimering av alla system för ventilation, kyla, värme och belysning.

•Egen energiproduktion. Planen är att inom kort installera 15 000 kvadratmeter solpaneler på Novas takytor.

•En omfattande digitalisering av fastigheterna för att löpande kunna mäta och följa upp gjorda åtgärder för minskad energianvändning.

Alla delar är såklart lika viktiga men enligt Fredrik är en utökad digitalisering av fastigheten en förutsättning för att kunna uppnå målet om en nettoförbrukning av energi som är noll.

Novas nettoanvändning av energi ska vara noll år 2026

– Vi behöver ha kontroll över processen och kunna göra löpande uppföljningar. Systemen som vi nu håller på att installera på Nova kommer att ge oss kontinuerlig feedback på alla åtgärder som vi gör, vilket gör att vi kan optimera och utveckla de enskilda delarna för att förverkliga Nollvisionen, säger han.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>