Wolt växer så det knakar med sin leveransplattform.
Nu sjösätter bolaget ett projekt där de testar om en ny teknik för elmopeder kommer att minska klimatavtrycket.
Det är en i raden av satsningar på grönare leveranser som bolaget är på gång med. ”Vi ska vara en del av lösningen”, säger Richard Lindeen, operativ chef.
Snabbväxaren Wolt har gjort sig kända för sin leveransplattform där kunder kan beställa mat och andra produkter från restauranger eller butiker och få det levererat till dörren inom 30 minuter.
Nu sjösätter bolaget en storsatsning inom hållbarhet och drar bland annat igång ett stort projekt för mer hållbara leveranser.
Richard Lindeen, operativ chef och ansvarig för hållbarhetsfrågor på Wolt, berättar att de är i färd med att testa en ny mopedteknik, som bygger på batteribyten i stället för att laddning av elmopederna.
– När det gäller utsläpp har vi varit en del av problematiken, nu ska vi bli en del av lösningen. Under de kommande åren kommer vi att arbeta väldigt aktivt med att få ner växthusgasutsläppen, säger han.
Lindeen fortsätter:
– Vår vision är att göra varje stad vi finns i till en bättre plats att leva på. Vi har kunder som får mat och andra saker tillgängliga i en app. Vi ger det lokala näringslivet med restauranger och butiker nytt liv och möjligheten till en ny kundbas. Men miljöaspekten är också en viktig del i den här visionen.
Deras arbete på hållbarhetsområdet kommer att innefatta flera olika initiativ. När det gäller projektet med den nya mopedtekniken befinner det sig fortfarande på pilotstadiet. Wolt genomför det tillsammans med företaget som utvecklat tekniken, GoCiklo. Det är ett Göteborgsbaserat företag som är i full gång med att bygga upp ett nät av så kallade swapstationer, där elmopedernas batterier snabbt kan bytas ut mot fulladdade, i Göteborg och i Stockholm.
– Vårt samarbete med GoCiklo är väldigt spännande. De håller på och sätter upp sitt nät av batteribytarstationer. De ser ut ungefär som ett stort kylskåp som placeras strategiskt runt om i städerna. Om en kurir börjar få slut på räckvidden kan man åka förbi en station och byta batteri på tio sekunder.
Förutom miljövinsterna som kommer med den här lösningen är den också efterfrågad av kurirerna som sköter själva leveransen, säger han.
– De behöver ju inte stå stilla utan kan sköta det här batteribytet direkt.
Wolt kommer att köra det här projektet nu det kommande året och analysera vilken effekt det har. De har också hittat och fått på plats ett effektivt verktyg så att de kan mäta vilken effekt deras klimatsatsningar har på utsläppen.
– Vi kommer att testa det här ordentligt nu det närmaste året, men jag tror absolut att det blir en del av en framtida lösning.
Satsningen de gör i samarbete med GoCiklo sjösattes under ett event i Stockholm förra veckan, där de första kurirerna också fick hämta ut sina mopeder.
– Det var väldigt stort intresse och väldigt lyckat, konstaterar Richard Lindeen. Nu i första skedet rullar vi ut 20 mopeder. Sedan ska vi inhämta feedback, framför allt på hårdvaran och på hur den här typen av leverans fungerar på vår plattform.
– Vi utvärderar projektet kontinuerligt för att se om vi kan göra ytterligare saker.
Det här projektet är dock bara ett i raden av satsningar som Wolt kommer att göra för att minska sitt klimatavtryck. De har till exempel en plan på att rulla ut över 200 elfordon i fyra städer framöver.
Hållbarhet blir en allt viktigare fråga för alla aktörer i samhället, konstaterar Richard Lindeen.
– Fler och fler inser allvaret i situationen. Både företag och individer vill vara med och bidra. Anställda vill känna en stolthet över sin arbetsplats. Det har nästan blivit så att man pushar varandra i rätt riktning.
– På Wolt tar vi frågorna på största allvar och vi ska vara en del av lösningen, slår han fast.