nShift Emissions Tracker hjälper handeln att minska utsläpp och uppfylla EU:s rapporteringskrav
Hem TRANSPORT nShift Emissions Tracker hjälper handeln att minska utsläpp och uppfylla EU:s rapporteringskrav

nShift Emissions Tracker hjälper handeln att minska utsläpp och uppfylla EU:s rapporteringskrav

Publicerat av: Redaktionen

Nu lanserar nShift verktyget Emissions Tracker för att hjälpa företag att uppfylla kraven i EU:s nya hållbarhetsdirektiv CSRD.

Det träder i kraft i mitten av 2024 och innehåller bland annat krav på att handeln ska börja redovisa koldioxidutsläpp från enskilda transporter.

Svenska företag är väl förberedda för CSRD – men även handelns underleverantörer måste nu ställa in sig på att kraven också ökar på dem.

nShift Emissions Tracker hjälper handeln att minska utsläpp och uppfylla EU:s rapporteringskrav

EU:s direktiv om hållbarhetsrapportering är obligatorisk för dem som uppfyller specifika kriterier och förväntas påverka cirka 50 000 företag som bedriver handel inom EU.

– Vi ser att kunskapsläget är högt hos svenska handlare och de verkar väl förberedda för direktivet. Den främsta anledningen är att många svenska och nordiska företag har anställda miljö- och hållbarhetschefer med gedigna kunskaper.

Nu kan de även få hjälp med rapporteringen av utsläpp från alla transporter, säger Mattias Gredenhag, teknisk chef på nShift.

Emissions Tracker beräknar koldioxidutsläpp för varje enskild försändelse. Det hjälper handlare att identifiera hur utsläppen kan minskas och tydligt visa upp sina klimatmål och satsningar på nettonollutsläpp.

– Vi tror att grönare leveranser ger bättre tillväxt för företagen. Förutom att spåra och hantera sina utsläpp hjälper vi handlare att erbjuda hållbara leveransalternativ och klimatkompensation genom leveranser – och tydligt visa kunderna hur de väljer grönt när de checkar ut i kassan, säger Mattias Gredenhag.

Kunderna föredrar att handla hållbart

Studier visar att 81 procent av kunderna vill handla från varumärken som satsar på hållbarhet. Men så många som 40 procent av konsumenterna är misstänksamma mot varumärkenas miljöpåståenden.  Emissions Tracker tillhandahåller tydlig och tillförlitlig data som hjälper handlarna att visa upp sitt eget miljöarbete.

– I dag finns en press från både kunder och myndigheter att kunna ge en tydlig bild av sina utsläpp – inte bara på detaljhandeln utan också på deras underleverantörer. Verktyget gör det enkelt att skapa detaljerade och användbara hållbarhetsrapporter, och det underlättar för CFO:er och andra som arbetar med årlig rapportering, säger Mattias Gredenhag.

Fördelar för handlare och lager

nShift Emissions Tracker har tagits fram för att förenkla processen för utsläppsrapportering. All transportörsdata samlas i ett rapporteringsverktyg och har byggts in i en lättanvänd mall. Beräkningarna genereras på varje enskild sändning, vilket gör att man kan få en detaljerad och noggrann bild av koldioxidutsläppen – och snabbt identifiera vad som kan göras för att minska utsläppen.

För handlare som redan använder nShifts lösningar för leveranshantering ger Emissions Tracker tillgång till utsläppsdata för alla historiska leveranser, så att de kan göra jämförelser med tidigare månader och år.

nShift Emissions Tracker ger ännu fler fördelar:
  • Effektivitet – Enkel och snabb rapportering av transportutsläpp genom att klicka på en knapp – och utan behov av ytterligare analys
  • Tillförlitlighet – Utsläppsdata som verksamheten kan lita på, allt samlat på ett ställe i ett standardiserat format
  • Trovärdighet – Trygghet att veta att beräkningarna är korrekta och utan manuella misstag eftersom lösningen använder standardtariffer som utvecklats av Network for Transport Measures (NTM)
  • Noggrannhet – Utsläppsdata beräknas baserat på CO2e (koldioxidekvivalent – ett mer exakt och omfattande mått än enbart CO2)
  • Transparens – Öka kundlojaliteten och varumärkeskännedomen genom att bli pålitlig och transparent när det gäller utsläpp

nShift Emissions Tracker uppfyller internationellt erkända standarder, inklusive ISO 14083 och Global Logistics Emissions Council (GLEC) Framework.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>