Novax skapar europeisk företagsgrupp av ledande ingrediensutvecklare för att accelerera hållbar omställning inom mat
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Novax skapar en europeisk företagsgrupp av ledande ingrediensutvecklare för att accelerera hållbar omställning inom mat

Novax skapar en europeisk företagsgrupp av ledande ingrediensutvecklare för att accelerera hållbar omställning inom mat

Publicerat av: Redaktionen

Novax slutför förvärvet av franska Louis François SAS och skapar Ingå Group, en bolagsgrupp av ledande ingrediensutvecklare för matindustrin.

Ingå Groups ambition är att bli förstahandsvalet för hållbara och hälsosamma ingredienslösningar för mattillverkare och lanseringen utgör en betydande satsning från Novax som ytterligare stärker sin roll i omställningen mot en hållbar värdekedja för mat.

Novax skapar europeisk företagsgrupp av ledande ingrediensutvecklare för att accelerera hållbar omställning inom mat

Framtidens Mat är ett av Novax fyra fokusområden med funktionella ingredienser som ett centralt investeringstema. Nischen funktionella ingredienser är en specialistdel av värdekedjan för livsmedelstillverkning, med bolag centrerade runt utveckling, innovation och ny teknologi. Ingrediensbolagen hjälper mattillverkare att lösa komplexa utmaningar i produktframtagning och produktion, exempelvis för att reducera artificiella tillsatser, anamma växtbaserade ingrediensalternativ och minska matsvinn.

Marknaden för specialingredienser är en mångmiljardindustri men fortfarande relativt fragmenterad, särskilt i Europa. Det finns ett betydande antal familjeägda och entreprenörsdrivna aktörer som med rätt förutsättningar har stor potential att växla upp sina verksamheter och innovationer.

Som ett viktigt steg i byggandet av en europeisk företagsgrupp har Novax förvärvat en majoritetsandel i Louis François SAS, en fransk utvecklare och tillverkare av funktionella ingredienser riktat mot premiumsegmentet av kulinariska kunder. Tillsammans med Novax befintliga innehav, brittiska Ulrick & Short Ltd, utvecklare av växtbaserade funktionella ingredienser, skapas nu Ingå Group – en långsiktig satsning för att bygga en företagsgrupp av marknadsledande ingrediensföretag. Som VD för Ingå Group tillsätts Adrian Short, tidigare grundare av Ulrick & Short Ltd.

”Vi är både glada och stolta över att lansera Ingå Group och ta fortsatta kliv mot att etablera en meningsfull aktör för framtidens matindustri. Ingrediensutvecklare har stort inflytande över både produktframtagning och tillverkning hos matproducenter och de har därför en avgörande roll i en omställning mot hållbar, hälsosam mat. För att klara omställningen är det centralt att utveckla ingredienser som är hållbart producerade och av högsta kvalité avseende smak och funktion. Ingå Group har idag en stark position med två ledande internationella ingrediensföretag och vi ser fram emot att med en accelererad innovationstakt och en aktiv förvärvsagenda utveckla ekosystemet ytterligare framöver,” säger Pär Warnström, ansvarig för sektorn Framtidens Mat på Novax.

”På Novax söker vi ständigt efter entreprenöriella partners med attraktiva affärsmodeller som har ambition och kapacitet att bli riktigt stora och meningsfulla och en positiv förändringsfaktor för samhället. Genom att skapa ekosystem av självständiga företag som med gemensam kraft driver på och utvecklar värdekedjan kan vi göra en skillnad långt bortom våra egna verksamheter. Därför är jag stolt att presentera Ingå Group, en långsiktig satsning vars ambition är att bli en betydande koncern av bolag som hållbart utvecklar matindustrin genom naturliga och hälsosamma ingredienser,” säger Joakim Skarborg, VD Novax.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>