Ny rapport visar att hållbarhetsåtgärderna måste överträffa hållbarhetspåståendena
Hem MILJÖ Ny undersökning visar att hållbarhetsåtgärderna måste överträffa hållbarhetspåståendena

Ny undersökning visar att hållbarhetsåtgärderna måste överträffa hållbarhetspåståendena

Publicerat av: Redaktionen
  • Endast 11% av företagen anser att de har en robust hållbarhetsstrategi

  • 50% av företagen har konkreta och ambitiösa planer för att uppnå netto noll till 2050

  • 61% säger att hållbarhet förändrar sättet som de mäter det finansiella resultatet

  • 47% av företagen har prioriterat förpackningsinnovation som en del av nettonollmålen

En ny undersökning som Smurfit Kappa genomfört i samarbete med Financial Times visar att hållbarhet fortsätter att spela en avgörande roll när seniora företagsledare i Europa och Nord- och Sydamerika utarbetar sina strategier och planerar.

The Transparency Edge, som genomfördes bland 440 seniora chefer och ledare i 11 stora ekonomier, visar att trots att företagen har fastställt ambitiösa planer för att nå netto noll, tror endast 11% av de som deltog i undersökningen att de har en hållbarhetsstrategi som är robust och genomförbar.

Mer än hälften (61%) av respondenterna uppger att hållbarhet förändrar sättet som de mäter det finansiella resultatet. Många av dem har börjat bygga in hållbarhet i sina chefers prestationsbedömningar och incitament. Detta understryker den inverkan som hållbarhet redan har på företag. Nästan hälften av företagen (47%) har prioriterat förpackningsinnovation som ett sätt att nå sina egna nettonollmål.

Medan 63% av företagen anser att de är fullständigt transparenta kring hur och varför man fattar hållbarhetsbeslut, uppger nästan en tredjedel (29%) att deras företags handlingar sällan överensstämmer med de hållbarhetsambitioner de kommunicerar till intressenter. Klyftan mellan uttalade ambitioner och handlingar fortsätter att utsätta företag för risken att anklagas för greenwashing.

Undersökningen belyser vikten av transparens och understryker hur centralt det är att bygga förtroende hos konsumenter, investerare och viktiga intressenter. De företag som anses vara ”hållbarhetsledare” (11%) ligger steget före när det gäller fyra viktiga aspekter av transparens:

  • Säkerställa anpassning mellan hållbara åtgärder och ambitioner
  • Mäta framstegen med netto noll-initiativ
  • Kommunicera effektivt för att bygga förtroende
  • Oberoende försäkran om hållbarhetsprestanda

Omvänt och överraskande har 17% av företagen ännu inte tagit fram någon strategi, medan 33% endast håller på att ta fram en strategi.

I en kommentar till resultaten av undersökningen säger Garrett Quinn, Chief Sustainability Officer på Smurfit Kappa: – Denna undersökning visar hur hållbarhet, trots höga ambitioner i företagsvärlden, ofta inte matchas med handling, mätning och försäkringar. Genom att kombinera dessa kan du får en övertygande hållbarhetshistoria som backas upp av offentliggöranden som bekräftas av tredje part, samtidigt som du engagerar dina intressenter och eliminerar eventuella greenwashing-risker.

– För oss på Smurfit Kappa är transparens av största vikt. Det är därför som vi i år för sextonde gången kommer att publicera vår årliga Sustainability Development Report (SDR), som är den tredje rapporten som har granskats av tredje part sedan 2009. Rapporten beskriver tydligt hur vi som företag vidtar trovärdiga åtgärder för att nå våra strategiska hållbarhetsmål.

– Alla verksamheter måste vara ambitiösa, men hållbarhet handlar om mycket mer än att sätta upp mål. Även om du behöver ha ambitioner måste detta kombineras med åtgärder och påverkan nu. På samma sätt måste du rapportera dina framsteg tydligt och transparent för att säkerställa att både dina handlingar och utmaningar erkänns av dina intressenter.

Ken Bowles, Smurfit Kappas Chief Financial Officer: – Dagens rapport visar hur viktigt transparens är som en faktor för att skapa och upprätthålla trovärdigheten när det gäller hållbarhet. Vaghet kommer inte längre att tolereras av kunder, investerare eller någon av våra viktiga intressenter.

– Reglering kommer att spela en avgörande roll för att skapa lika villkor för företag när de rapporterar resultaten av sina åtgärder för att minska utsläppen. En omarbetning av den finansiella rapporteringen innebär att förstå vad som skapar långsiktigt värde och inkluderar de icke-finansiella fördelarna. Det handlar om att bygga affärscase som levererar både på hållbarhets- och finanssidan.

Ny rapport visar att hållbarhetsåtgärderna måste överträffa hållbarhetspåståendenaUndersökningen belyser också vikten av att säkerställa att konsumenterna får information, eftersom de i allt högre utsträckning kräver tydlig och tillförlitlig information från varumärken för att kunna fatta mer välinformerade beslut. De tre mest effektiva sätten att öka transparensen bland konsumenterna är effektrapportering (47%), tydligt märkta förpackningar (43%) och årlig hållbarhetsrapportering (40%).

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>