Nya satsningar på Industriklivet stöttar industrins klimatomställning
Hem MILJÖ Nya regeringens satsningar på Industriklivet stöttar industrins klimatomställning

Nya regeringens satsningar på Industriklivet stöttar industrins klimatomställning

Publicerat av: Redaktionen

Industrisektorn står idag för cirka en tredjedel av Sveriges utsläpp och det måste minska för att Sverige ska målet om nettonollutsläpp 2045.

Regeringen vill satsa på tekniker för koldioxidinfångning, som bio-CCS, och höjer anslaget för Industriklivet med 600 miljoner kronor år 2023.

Genom Industriklivet stöttas utvecklingen av lösningar för att minska de processrelaterade och ofta svåråtkomliga utsläppen inom industrin.

Det innebär även stöd till projekt som bidrar till permanenta s.k. negativa utsläpp av växthusgaser, som infångning av gaser från förbränning av biobränslen.

– Industrins utsläpp måste minska, nya klimatsmarta produkter behöver tas fram och tekniker för negativa utsläpp som bio-CCS behöver utvecklas för att Sverige ska målet om nettonollutsläpp 2045, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Regeringen föreslår därför att Industriklivets anslag höjs med 600 miljoner per år 2023–2025, samt en bemyndiganderam på 5200 miljoner kronor för Industriklivet för åren 2024–2030.

Nya satsningar på Industriklivet stöttar industrins klimatomställning

Beslutet innebär att Energimyndigheten som ansvarar för Industriklivet kan ge mer stöd till projekt och investeringar under 2023. Det möjliggör därmed viktiga satsningar för industrins omställning och för utvecklingen av CCS-relaterade tekniker.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>