Cirkulär Ekonomi – Ecosightseeing och Fotografiska Stockholm
Hem CIRKULÄR EKONOMI Ecosightseeing och Fotografiska Stockholm

Ecosightseeing och Fotografiska Stockholm

Publicerat av: Redaktionen

Allt är cirkulärt. Eller vi borde nog tänka så i alla fall…

Regeringen beslutade den 9:e Juni 2020 om en ”nationell strategi för cirkulär ekonomi.” Strategin pekar ut riktningen och ambitionen för en långsiktig och hållbar omställning av samhället. Detta är en viktig del för att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.

Jag kommer ihåg att jag undrade vad ordet betydde första gången jag hörde det för några år sedan. Tycker att det låter som byråkratsvenska. Konstigt att något så enkelt ska låta så komplicerat.

Cirkulär ekonomi borde vara en självklarhet, och har varit en självklarhet i så gott som hela mänsklighetens historia, men glömdes bort under en kort period i vår moderna “välfärdsutveckling” och nu har konceptet lanserats som något nytt, ”vägen till ett hållbart resursutnyttjande. ”

I korta drag handlar det om att ta tillvara på de resurser vi gemensamt förfogar över på ett resurseffektivt sätt. Hellre renovera och återanvända än att kassera och köpa nytt. Hellre fossilfritt och förnybart än utsläppstungt och förbrukande.

Allt vi gör får konsekvenser. Våra val spelar verkligen roll. Ingen är perfekt – men jag tror att viljan och drömmen om en bättre värld gör hela skillnaden. Tillsammans kan vi skapa en bättre värld!

Cirkulär Ekonomi – Ecosightseeing och Fotografiska Stockholm

Elias Nilsson VD Ecosightseeing

Jag kommer att tänka på när min morfar tog med mig på fjällvandring första gången. Jag var 13 år. Blev helt golvad av den storslagna naturen. Det var på riktigt som att jag tappade andan. Vi stod vid en fjällbäck med våra kåsor och drack det godaste vattnet jag någonsin druckit – direkt ur bäcken. Och så berättade han för mig att allt vatten på jordklotet är i ett ständigt kretslopp. Vattenmolekylerna som vi dricker nu rann ner för Nilen för 3000år sedan, dom har varit i Atlanten, kanske nedfrusna i Alpsnö, tinat på våren, runnit nedför en alpbäck och kanske druckits av en en flicka som vallade kor…

Våren 2019 startade jag Eco Sightseeing Sthlm AB. Målet var helt utsläppsfria båtturer. Jag ville göra skillnad och driva på för hållbar utveckling i den bransch jag själv verkade – den stadsnära sjötrafiken.

Jag hade en dröm och en plan. Första sommaren körde vi våra sightseeingturer med den gamla Perkins dieselmotorn. Den gick som en klocka. Jättebra motor! Men det luktade avgaser och det var ett störande motorbuller och vi släppte ut ca 26 ton co2 det året…

2019 var också året då en liten skolflicka började strejka framför riksdagsbyggnaden istället för att gå i skolan… Jag syftar givetvis på Greta Thunberg. Jag kommer ihåg när vi under vår Vasatour – en sightseeingtur i regalskeppet Vasas kölvatten svängde runt mellan Grand hotell och Slottet just som demonstrationståget gick över bron mot Mynttorget.

Fridays for future!

(gärna en kort sammankoppling så att läsaren förstår sambandet mellan dieselmotorn – målet om utsläppsfria turer – demonstrationen, något i stil med: Demonstrationen gav mig ytterligare inspiration och jag började aktivt leta efter nya miljövänliga motorlösningar för att nå målet med utsläppsfria båtturer.)

Cirkulär Ekonomi och Ecosightseeing.

Ecosightseeing och Fotografiska Stockholm 3

 

Vårt första fartyg SYLVIA är TroHopp och Kärlek.

Hon byggdes 1943 för engelska flottan (Royal Navy) och deltog som landstigningsbåt vid Normandie 1944. Efter kriget kom hon på okända vägar till Sverige. Här har hon haft många olika ägare genom åren. Alltid älskad och omvårdad, många plåtar har bytts genom åren, hon har förlängts, byggts om och förbättrats.

Under 2020 genomförde vi (Ecosightseeing) i samarbete med El och Marinteknik AB en världsunik elkonvertering av det stolta fartyget. Den gamla dieselmotorn lyftes ur och ersattes med en modern elmotor och två stora batterilådor med batteripack som byggdes ihop av återanvända battericeller från Tesla.

 

Ecosightseeing och Fotografiska Stockholm 4

 

Idag är SYLVIA det första fartyget i Stockholms hamn som är helt fritt från skadliga utsläpp. Inga emissioner eller skadlig miljöpåverkan, dessutom tar vi tillvara på den batterikapacitet som finns kvar i de skrotade Tesla Batterierna så kallad Second Life användning. Elen som tankas från vår hemmabrygga på Strandvägen 19 är dessutom märkt Bra Miljöval.

Här sluter vi vår cirkel – En älskad och omvårdad båt som var med och räddade världen under andra världskriget går nu på återanvända Tesla batterier i Stockholms hamn och laddas med el från sol, vind och vatten. Cirkulär Ekonomi.

I sommar samarbetar vi med Fotografiska Stockholm, ett varumärke som menar allvar med sitt hållbarhetsarbete – Inspiring a More Conscious World.

Under hela Juli månad är vi Fotografiskabåten – Hållbart och Cirkulärt, avgång en gång i halvtimmen mellan Nybroviken i centrala Stockholm och Fotografiska museet på Stadsgården. Varmt välkomna ombord!

Elias Nilsson VD Ecosightseeing

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>