Nytt finskt initiativ främjar innovation med hjälp av kvantdatorer
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Nytt finskt initiativ främjar innovation med hjälp av kvantteknologi

Nytt finskt initiativ främjar innovation med hjälp av kvantteknologi

Publicerat av: Redaktionen

Makers Lab, avdelningen för forskning och utveckling på det globala IT-bolaget Tech Mahindra, går idag ut med nyheten om att de upprättar sitt Quantum Center of Excellence – QNxt i Helsingfors.

Detta väntas påskynda kommersialiseringen av kvantteknologi genom att gå i bräschen för innovation inom sektorer som telekom, energi och hälso- och sjukvård.

Utannonseringen meddelades i samband med ett besök från Finlands företagsdelegationer, lett av Mika Lintila, Finlands finansminister, och Petri Peltonen, statssekreterare i Finlands ekonomi- och arbetsministerium. Makers Lab kommer att tillsätta ett team med över 200 experter inom kvantmaskininlärning och fem forskare inom området.

–  Finland är ett av de ledande länderna inom kvantteknologi i Europa. Jag ser ett stort värde i att vidareutveckla vårt ekosystem i partnerskap med starka internationella aktörer som Tech Mahindra. Jag välkomnar varmt det nya Makers Lab för att skapa kopplingar till finskt näringsliv, säger Mika Lintila, Finlands finansminister.

– Vi är i början av ett quantum-decennium som kommer att förändra strukturen för klassisk beräkning. Det ger oss en förmåga att inte bara ombilda kundupplevelser, utan också att blicka mot en hållbar framtid i en tid då energikraven över hela världen blivit ohållbara. På Tech Mahindra ser vi att den här förändringen driver oss mot ett snabbare, bättre och mer optimerat sätt att lösa kundutmaningar, drivet av kvantdatorer, säger Jagdish Mitra, Chief Strategy Officer och Head of Growth på Tech Mahindra.

QNxT identifierar de problem som finns idag med kvantberäkningar. Därefter kommer de, med hjälp av kvantteknologi, utveckla nya lösningar inom en rad områden. Det handlar om allt från bedrägeriidentifiering inom finans till medicinsk terapi och diagnostisk assistans inom hälso- och sjukvården, och 5G-bandbreddsoptimering inom telekom.

Nytt finskt initiativ främjar innovation med hjälp av kvantdatorer

Tech Mahindra Sets-up Quantum CoEs in Finland and India

Det förväntas också att underlätta utbildning, testning och utveckling inom området för kvantdatorer. Dessutom kommer det att göra det möjligt att tillhandahålla global täckning för 5G- och 6G-nätverk och stärka organisationer i deras digitala omvandlingsresor, vilket höjer produktivitet och minskar omkostnader.

Som en del av deras NXT.NOWTM-ramverk, fokuserar Tech Mahindra på att investera i framväxande teknologier och lösningar som möjliggör digital transformation för deras kunder.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>