Hållbarhet, edge och integration kännetecknar datacenterbranschen
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING Hållbarhet, edge och integration kännetecknar datacentervärlden

Hållbarhet, edge och integration kännetecknar datacentervärlden

Publicerat av: Redaktionen

Som en ledande leverantör av digital infrastruktur för datacenter är Vertiv självklart mycket engagerat i att få fram lösningar som är hållbara ur miljösynpunkt.

Men det händer även mycket annat i datacentervärlden, vilket kanske hamnar lite i skymundan av miljösatsningar.

När vi sammanställde vår lista över viktiga trender under 2022 fångade de följande tre mitt intresse.
  1. Hållbara datacenter

Datacenter har blivit allt mer miljövänliga under senare år och det arbetet kommer att intensifieras under 2022. På Vertiv tror vi att vissa företag kommer att satsa på förnyelsebar energi och att man kommer att göra det fullt ut, dygnet runt. Sådana lösningar kan tillhandahålla både växelström och likström, vilket ökar möjligheterna att förbättra energieffektiviteten. På sikt kan datacenter drivas utan något koldioxidavtryck.

Bränsleceller och lösningar för långtidslagring av energi, till exempel avancerade batterisystem och litiumjonbatterier, kommer också att spela en stor roll i arbetet med att skapa hållbara datacenter. Klimatanläggningar som inte använder vatten är ytterligare ett exempel.

  1. Morgondagens datacenter tar form
Hållbarhet, edge och integration kännetecknar datacenterbranschen

Victor Elm, Nordenchef på Vertiv

Takten för att bygga datacenter ökar ständigt. Enligt Cushman & Wakefield planerades det ny kapacitet på 2,9 gigawatt under 2021, vilket kan jämföras med 1,6 gigawatt under 2020. De datacenter som byggs nu är de första som är anpassade till en värld efter pandemin. Det innebär att mer kraft kommer att läggas på edgelösningar. VMware förutspår till exempel att volymen för körningar i edgemiljöer kommer att öka till 30 procent under de kommande fem åren, från nuvarande fem procent.

Ökad användning av edgelösningar gör att kraven på låga fördröjningar (latency) ökar. Det behövs för att hantera smarta byggnader och städer, distansarbete, e-hälsolösningar och fortsatt utbyggnad av 5G-nät. 2022 kommer att kännetecknas av ökade investeringar i edgelösningar.

  1. Enklare integration

Trenden går mot modulärt uppbyggda datacenter, med utbytbara delar från olika leverantörer. I bästa fall blir det enkelt att stoppa in en nya moduler av olika slag för att öka kapaciteten i ett datacenter. Det gäller även för kraftförsörjning.

Bland fördelarna märks att det blir enklare att planera och öka kapaciteten för datacenter. Med bättre fungerande integration mellan olika leverantörers produkter sänks tidsåtgången och kostnaden för implementation. Rackbaserade lösningar för elförsörjning är ett exempel på den här trenden, som vi får se mer av under 2022.

Avslutningsvis kan vi konstatera att arbetet med att bygga mer miljövänliga datacenter går hand i hand med trenderna ovan. Med AI-lösningar kan elanvändning optimeras. Med edgelösningar kan olika uppgifter utföras på de mest optimala platser. Och enklare integration mellan komponenter i datacenter ökar chanserna att utnyttja kapacitet på bästa möjliga sätt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>