Oxceed lanserar Hållbarhetsanalys i samarbete med impact-bolaget GoClimate
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Oxceed lanserar Hållbarhetsanalys i samarbete med impact-bolaget GoClimate

Oxceed lanserar Hållbarhetsanalys i samarbete med impact-bolaget GoClimate

Publicerat av: Redaktionen

För att hjälpa fler företag att komma i gång med sitt hållbarhetsarbete lanserar Oxceed den nya funktionen Hållbarhetsanalys i samarbete med impact-bolaget GoClimate.

En enkel och kostnadseffektiv lösning för företag som vill mäta, följa upp och minska sin klimatpåverkan.

– Hållbarhet ligger högt på agendan hos svenska företagsledare men vi vet att det finns en osäkerhet kring hur man ska gå till väga.

Därför känns det väldigt bra att vi med Hållbarhetsanalys nu kan erbjuda en både enkel och kostnadseffektiv lösning för företag att komma i gång, säger Elif Schmidt, VD på Oxceed.

Ökade krav berör hela näringskedjan

Nya, strängare EU-direktiv gör att allt fler företag blir skyldiga att hållbarhetsrapportera samtidigt som kraven blir mer omfattande. Men även om de direkta lagkraven först och främst gäller företag över en viss storlek så berörs även mindre verksamheter i allt högre grad.

– I takt med att förfrågningar och förväntningar från kunder, banker, investerare och andra intressenter blir vanligare behöver företag i alla storlekar kunna redogöra för sina avtryck och jobba för att minska sin klimatpåverkan, säger Elif Schmidt.

Även om många företag har en vilja att börja jobba med hållbarhetsuppföljning kan tröskeln upplevas hög. Ofta är det förknippat med manuellt arbete och en tjänst som man köper från externa konsulter. Det skapar osäkerhet och kan för många upplevas som krångligt och kostsamt.

Mäter koldioxidutsläpp automatiskt från bokföringen

Hållbarhetsanalys, som är ett fullt integrerat tillägg i Oxceed, är utvecklad i samarbete med impact-bolaget GoClimate som med sin teknik gör automatiska beräkningar av företags koldioxidutsläpp baserat på bokföringsdata. Bokföringen behandlas, analyseras och presenteras sedan i form av nyckeltal och grafer som uppdateras månatligen.

– Tack vare vårt samarbete med Oxceed kan man nu superenkelt se sina hållbarhetssiffror i Oxceed och i sina Oxceed-rapporter. Det gör att man lätt kan förstå var man befinner sig någonstans hållbarhetsmässigt och kan ta nästa steg för att bli ett mer hållbart bolag, säger Kalle Nilvér, VD på GoClimate.

Efterfrågade nyckeltal för att mäta företagets utsläpp

Bland de nyckeltal som beräknas finns till exempel utsläpp för resor, fordon och frakter – kategorier som många företag har som målsättning att minska sina insläpp inom men i dagsläget inte har möjlighet att mäta. Andra exempel på nyckeltalskategorier är utsläpp för lokaler, elektronik, mat och dryck samt utsläpp per anställd och givetvis de totala utsläppen för hela företaget.

Oxceed lanserar Hållbarhetsanalys i samarbete med impact-bolaget GoClimate

Elif Schmidt, VD på Oxceed.

– Genom att ha Hållbarhetsanalys i Oxceed blir det väldigt enkelt att ha med dessa beräkningar som en naturlig del i den löpande månads- och kvartalsrapporteringen till styrelsen, i dragningar för personalen, i rapporter för potentiella investerare och så vidare, säger Elif Schmidt.

Nyckeltalen presenteras dels i översiktssidor, de finns med bland övriga finansiella nyckeltal och kan även inkluderas i rapporteringen på både företags- och koncernnivå.

Två versioner av Hållbarhetsanalys täcker behovet för de allra flesta

Vid lanseringen finns två versioner av Hållbarhetsanalys att välja mellan. Enkel hållbarhetanalys ger en månatlig översikt av hur företagets koldioxidutsläpp utvecklas på nyckeltalsnivå baserat på automatisk inläsning med en 90-procentig säkerhet. Automatiken är snabb och kostnadseffektiv men all information är ibland inte fullständig och därför görs ett förbehåll med en liten felmarginal.

För företag som behöver en 100-procentig beräkning finns Utökad hållbarhetsanalys där GoClimate manuellt validerar den automatiska beräkningen och justerar den sista andelen som eventuellt inte gick att kategorisera automatiskt.

– Med dessa två versioner av Hållbarhetsanalys täcker vi behovet för de allra flesta företag som på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt vill komma i gång med sin hållbarhetsuppföljning och visualisera sina resultat på ett snyggt och överskådligt sätt, säger Elif Schmidt.

Många fördelar och enkelt att komma i gång

Att börja mäta och följa upp sina hållbarhetsnyckeltal och sätta en plan för sitt hållbarhetsarbete har många uppsidor, både för klimatet och för verksamheten i sig.

– Förutom att det kan hjälpa en att minska företagets klimatpåverkan så innebär det också att man kan få fler kunder, delta i fler upphandlingar och göra fler affärer. Man kan också behålla anställda längre och få det lättare att rekrytera. Det finns egentligen bara massor av fördelar.

– I min roll som VD har det här varit en hjärtefråga och jag har letat länge efter rätt partner för att mäta och förbättra företags klimatpåverkan. Därför är det extra roligt att vi gör det här möjligt tillsammans med GoClimate. Det är en lösning som kommer att hjälpa många företag att bli mer medvetna om sin klimatpåverkan och i förlängningen också kunna minska den, säger Elif Schmidt.

Hållbarhetsanalys är enkelt att aktivera som tillägg i Oxceed. Boka en demo eller ta kontakt med oss på email eller telefon så hjälper vi dig gärna att komma i gång.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>