Premiär för kuststädning – årets säkraste vårtecken
Hem MILJÖ Premiär för kuststädning –det är årets säkraste vårtecken

Premiär för kuststädning –det är årets säkraste vårtecken

Publicerat av: Redaktionen

Som årets säkraste vårtecken drar Städa Sveriges landsomfattande städning av våra kuster – Städa Kust – i gång den första helgen i april.

Strandstädarsäsongen pågår sedan till den 16 september då den avslutas med International Coastal Cleanup Day – Strandens Dag.

Under premiärhelgen kommer drygt 2 200 städande idrottsungdomar från 107 föreningar att städa bort skräp längs kusten i sammanlagt 22 kommuner.

Förra året fylldes drygt 2 000 stora gula säckar med uppemot 25 ton skräp – och det bara under Städa Kust-premiären.

Fokus under Städa Kust-premiären ligger på västkusten, med städinsatser från Strömstad i norr till Höganäs i söder. Behovet är stort då den svenska kusten återkommande drabbas av stora mängder plastskräp som flyter i land från havet.

– Mindre än 30 procent av allt skräp som hamnar i havet når land – det mesta sjunker dessvärre dessförinnan, visar forskning. Därför är det så viktigt att hålla skräpet borta från havet, både det som kommit med strömmarna och det som kommer inifrån land. Här gör idrottsungdomarna verkligen nytta – de plockar stort som smått, i skrevor, vass och skogsdungar utmed kusten. Behovet av att städa vår kust tar aldrig slut, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén.

En insats för både miljön och de lokala idrottsföreningarna

I Städa Kust städar lokala idrottsföreningar- och lag en bestämd kuststräcka i sin kommun, och får en ersättning till sin kassa för sin insats. Idrottsungdomarna miljöutbildas inför städningen och när de sedan plockar skräp lär de sig för livet att ta ansvar för vår gemensamma miljö.

Stenungsundsföretaget Hogia är en av flera huvudsponsorer till Städa Sverige och det ger idrottsföreningar i just Stenungsund möjligheten att delta i Städa Sveriges miljöprojekt. I år är det Vallens IF, Ödsmåls IK, Stenungsunds IF, Stenungsunds Hockey, Stenungsunds IBK och Stenungsunds Dragkampsklubb som kommer att delta i Städa Kust med stöd av Hogia.

– Vi vill bidra till att Stenungsund och regionen blir platsen för ett hållbart arbetsliv, där vi även i fortsättningen ska kunna njuta av den fantastiska naturen vi har inpå knuten. Vi har sedan många år sponsrat Städa Sverige för att hjälpa till i arbetet med att rensa våra stränder och hav från skräp. Genom vårt samarbete med Städa Sverige gör vi en insats både för miljön och för de lokala idrottsföreningarna, säger Niklas Rönn, VD på Hogia.

Fjortonde gången i ordningen

Städa Kust arrangeras för fjortonde gången och bakom projektet står idrottens miljöorganisation Städa Sverige. Städa Kust-premiären den 1-2 april möjliggörs av 22 västkustkommuner och genom finansiering från Pantamera, Västkuststiftelsen, Apotea, Hogia och Kavlifonden.

– Genom att engagera sig i Städa Kust så är dessa företag del av något större, och bidrar till en konkret hållbar insats både socialt som för miljön. Det är glädjande att så många företag engagerar sig för att idrottsungdomar ska få göra gott för sin närmiljö och samtidigt komma närmare sina drömmar, säger Mårten Heslyk, projektledare för Städa Kust.

Premiär för kuststädning – årets säkraste vårtecken

Under premiärhelgen kommer drygt 2 200 städande idrottsungdomar att städa bort uppemot 25 ton skräp längs kusten.

För att få en bra start samkörs Städa Kust-premiären med Apotea Clean-Up Day, som var en extrainsatt städning för två år sedan som nu genomförs för tredje året i rad i samarbete med Apotea.

Förra året blev ett rekordår för Städa Sveriges totala verksamhet med städning i 193 kommuner, över 24 000 gula säckar fyllda med skräp, 8,2 miljoner kronor tillbaka till idrotten och totalt 23 966 städande idrottsungdomar.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>