Skånetrafiken deltar i nytt innovationsprogram för en hållbar framtid
Hem TRANSPORT Skånetrafiken deltar i nytt innovationsprogram för en hållbar framtid

Skånetrafiken deltar i nytt innovationsprogram för en hållbar framtid

Publicerat av: Redaktionen

Programmet ”Shift2Access” samlar Skånetrafiken, Västtrafik, Region Stockholm, Trafikverket och en lång rad andra aktörer för att tillsammans ta nästa steg mot ett hållbart samhälle.

Både offentlig och privat sektor deltar. 

Man ska gemensamt utveckla lösningar för en fossilfri, inkluderande och resurseffektiv framtid.

Under gårdagen tilldelades programmet medel inom ramen för ”Impact Innovation – Sveriges innovationssatsning för 2030-talet” av Vinnova.

– Vi står inför ett paradigmskifte där vi behöver tänka nytt tillsammans. För att lyckas i omställningen är det viktigt att utveckla konkurrenskraftiga alternativ till privat bilresande. Jag är mer än glad över att vi på Skånetrafiken får möjlighet att delta i detta program, säger Maria Nyman, trafikdirektör på Skånetrafiken.

För att möta de kommande samhällsutmaningarna behövs ett förändrat fokus med en större mångfald av lösningar. Det handlar dels om att mer behöver göras för att främja hållbart resande med gång, cykel och kollektivtrafik, dels att utveckla formerna för delat resande.

Skånetrafiken deltar i nytt innovationsprogram för en hållbar framtidKonkreta idéer som kan utvecklas inom ramen för programmet är framtidens kollektivtrafik på landsbygden, hur kan Skånetrafiken utveckla en attraktiv lösning i de delar där det bor och verkar färre kunder. Men också kollektivtrafik i städerna; hur kan kollektivtrafiken tillsammans med delad mikromobilitet (som till exempel elsparkcyklar och cykeldelning), bildelning, taxi och samåkning skapa ett kraftfullt erbjudande för hållbart resande? I stället för att konkurrera om samma resenärer, bör de olika tjänsternas styrkor tillvaratas på sätt som bidrar till ökad attraktivitet och effektivitet.

Fakta om programmet:
  • ”Impact Innovation” representerar nästa generations strategiska innovationsprogram, vilket accelererar omställningen mot ett hållbart samhälle. Bakom denna satsning står Energimyndigheten, Formas och Vinnova.
  • ”Shift2Access” är ett av fem program som nu får finansiering och involverar följande aktörer: IQ Samhällsbyggnad, VTI, Boverket, Trafikverket, RISE, IVL, Region Stockholm, Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Region Skåne, VREF och initiativet Rådslaget*.

*IQ Samhällsbyggnad är en medlemsorganisation för företag och organisationer i samhällsbyggnadssektorn. I Rådslaget har det bland annat ingått forskare och experter knutna till K2 – Sveriges nationella centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik. Flera av dem med koppling till Skånetrafiken.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>