I takt med ökade hållbarhetskrav på fastighetsförvaltningen har effektiv vattenhantering blivit en allt viktigare del av miljöcertifieringen.
Genom att installera smarta läckagesensorer kan fastighetsägare inte bara minska vattenförbrukningen utan också förbättra sin byggnads totala hållbarhetsprestanda, skriver Induo som är expert på hårdvara för digitalisering och IoT.
Vattenläckage, även små läckage, kan orsaka betydande kostnader och miljöbelastning. Svenskt Vatten uppskattar att en enda läckande toalett kan resultera i onödigt användande av resursen vatten och spola ut upp till 800 liter dricksvatten per dag rätt ut i avloppet. Med smarta sensorer för läckagedetektering kan dessa problem upptäckas och åtgärdas tidigt, vilket sparar både vatten och undviker kostsamma reparationer.
Betydande besparingar och snabb ROI
Exempel från fastigheter med installation av läckagesensorer visar att vattenförbrukningen kan minskas med upp till en tredjedel.
För ett fastighetsbolag med 12 000 toaletter kan detta motsvara årliga besparingar på över 1,8 miljoner kronor och upp till 75 miljoner liter vatten.
Så påverkas miljöcertifieringen
Smarta sensorer är nu inte bara en lösning för att minska kostnader och vattenförbrukning, utan också ett avgörande verktyg för att säkerställa att fastigheter möter högt ställda hållbarhetsmål. Genom att implementera smarta sensorer kan fastigheter bland annat förbättra sin hållbarhetscertifiering inom flera viktiga områden.
BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) är en internationellt erkänd metod för att bedöma byggnaders hållbarhet. Systemet graderar byggnader baserat på olika kriterier som vattenhantering, energi, hälsa och välbefinnande.
Sensorer som kan övervaka vattenrör på toaletter bidrar till bättre vattenhantering (Wat 01) och läckageförebyggande (Wat 08), samtidigt som de stöder förbättringar inom underhållsplaner (Man 03) och miljöpolicies (Man 04). Dessutom bidrar sensorerna till ökad termisk komfort (Hea 14) och minskad risk för legionella (Hea 18). Sammantaget kan en enkel sensor ge fastigheter en mer hållbar och säker profil.
Investeringen i smarta sensorer betalar ofta tillbaka sig själv inom några månader.
Induo vilar på fundamentet av närmare 100 års arbetserfarenhet av kommunikation och distribuerar idag hårdvara från välkända varumärken som byggstenar för digitalisering, framför allt olika trådlösa tekniker. Induo är specialiserade på disruptiva tekniker som Internet of Things och 5G men även robusta, trådlösa nät för kritisk infrastruktur är en kärnkompetens.
BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) är ett miljöcertifieringssystem från Storbritannien som har använts för att certifiera över 500 000 byggnader sedan 1990 och är ett av det mest spridda systemen i Europa. Sweden Green Building Council har anpassat BREEAM till svenska förhållanden sedan 2013.