När tvättmonstret skräms bort blir vattnet i Stockholm renare
Hem MILJÖ Stockholms vattnet blir renare när tvättmonstret skräms bort

Stockholms vattnet blir renare när tvättmonstret skräms bort

Publicerat av: Redaktionen

Vid varje tvätt lösgörs fibrer och kemikalier i vattnet.

Stor påverkan på vattnet kommer från material som innehåller oönskade läbbigheter så som silver, mikroplaster, PFAS, UV-stabilisatorer, mjukgörare och andra ämnen.

Nu lanserar Stockholm Vatten och Avfall en kunskapskampanj under februari och mars med tvättmonstret som finns, men som är osynligt för de flesta.

Syftet är att skrämma bort monstret och motivera Stockholmarna till mer miljövänliga tvättbeteenden.

Hur smutsig är tröjan innan vi tvättar den?
Kläder som ligger på golvet kan lätt hamna i tvättkorgen för att det känns som ett enkelt och snabbt sätt att städa. Problemet med tvätten skjuts upp till senare eller sköts av någon annan.

När Stockholmarna tvättar för ofta och i onödan orsakar det mängder av mikroplaster och kemikalier som måste tas om hand. Alla ämnen kan inte renas bort av avloppsreningsverken innan vattnet släpps ut efter rening i Östersjön. Vissa följer med så som PFAS-kemikalier som är skadliga för människa och miljö.

När tvättmonstret skräms bort blir vattnet i Stockholm renare

Med kunskap och några tumregler kan alla hjälpas åt att skrämma bort tvättmonstret. Vinsten blir ett renare vatten i Östersjön.

– Vi lanserar nu en kunskapskampanj med tvättmonstret för att öka kunskaperna om miljökloka tvättbeteenden. Med små förändringar och några tumregler kan vi minska mängden oönskade ämnen som sprids i vattnet. Vi ska komma ihåg att vattnet är det enda som vi har och att vi behöver använda det igen och igen. Med bra tvättvanor hjälps alla åt att minska spridningen av skadliga kemikalier, säger, Anders Ljung miljöingenjör på Stockholm Vatten och Avfall.

Här är några enkla tips och tumregler för ett renare vatten
  • Med vädring kommer du långt. Börja med att vädra innan du väljer att tvätta.
  • Lägg in plagget i frysen några timmar. Kylan tar kål på bakterier och lukt.
  • Välj bort antibakteriellbehandlade kläder med tillexempel silver – ett miljögift som kan skada natur och levande organismer
  • Välj bort impregnerade funktionskläder med PFAS. Dessa ämnen kallas evighetskemikalier och bör fasas ut av både miljö- och hälsoskäl
  • Du behöver inte alltid köpa nytt, köp second hand, remake eller välj kläder med tillförlitliga miljömärkningar så som Bra miljöval, Svanen och GOTS
  • Använd miljömärkta tvättmedel så som Svanen och Bra miljöval
  • Välj bort sköljmedlet som gör fibrerna svagare och kortar ner klädernas livslängd, då slipper du samtidigt onödiga kemikalier i kläderna som även hamnar i avloppsvattnet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>