Styrning av laddboxar testas i Jönköping för att optimera elnätet
Hem ENERGI Styrning av laddboxar testas i Jönköping för att optimera elnätet

Styrning av laddboxar testas i Jönköping för att optimera elnätet

Publicerat av: Redaktionen

Under vintern har Jönköping Energi genomfört ett pilotprojekt tillsammans med Eways där de testat styrning av laddboxar.

Styrning av laddboxarna gör det möjligt att under kortare perioder begränsa laddningen när elnätet är ansträngt.

Pilotprojektet ligger till grund för att kvalificera sig till Svenska Kraftnäts (SvK) stödtjänstmarknad.

– Vi utvecklar just nu en tjänst som ska göra det möjligt att använda elnätet mer hållbart och effektivt. Den här typen av styrning kommer att bli viktig för att trygga det ökade elektrifieringsbehovet de kommande åren, berättar Mats Palmérus vice vd Jönköping Energi.

Pilotprojekt under vintern

I testet har laddboxar ägda av kunder till Jönköping Energi och Eways ingått. Ett antal elbilsladdare har kopplats samman och använts som styrbara energiresurser. På signal från SvK har laddningen av fordonen pausats, under några sekunder, när belastningen på elnätet varit som högst. På så sätt kan SvK styra uttaget på elnätet och jämna ut användningen.

– De kunder som laddat sin elbil har i princip inte märkt av om tjänsten aktiverats eller inte. Laddningen pausas under så kort tid att påverkan av den totala laddtiden blir minimal, säger Mats Palmérus.

Testerna i pilotprojektet har gått bra och nu planerar företagen att fördjupa sitt samarbete och genomföra slutliga tester under de kommande månaderna för att kvalificera sig för SvKs stödtjänstmarknad.

– För att upprätthålla ett väl fungerande elnät krävs att elmarknadens aktörer bidrar med olika typer av stödtjänster. Tillsammans med Jönköping Energi vill vi dra ett strå till stacken och önskar nu kvalificera oss under våren. Vi hoppas att styrningen av laddarna kan hjälpa SvK och bidra till att stabilisera elnätet i alla elområden i Sverige, säger Niclas Sahlgren vd Eways.

Varför stödtjänster

För att elnätet ska fungera måste förbrukning och produktion av el alltid vara i balans. Med samhällets ökade behov av hållbar energi står samhället inför stora utmaningar. Energianvändningen förväntas öka de kommande åren, samtidigt som den tillkommande elproduktionen inte är planerbar i samma utsträckning som tidigare. Den tillkommande elen kommer främst från energikällor som tillexempel sol och vind, dessa förnybara energikällor är väderberoende och elproduktionen går därför inte att planera som i ett kraftvärmeverk. Stödtjänster, så som styrning av laddboxar, kan då hjälpa till att styra intags- eller uttagsmönster och därmed hantera tillfälliga begränsningar i elnätet.

Styrning av laddboxar testas i Jönköping för att optimera elnätetUnder våren planerar Jönköping Energi och Eways att kvalificera sig för SvKs stödtjänstmarknad, en process för att säkerställa att de tekniska kraven uppfylls. Efter godkännande blir företagen en leverantör till SvK.

– Samarbetet mellan oss på Jönköping Energi och Eways är ett av få i Sverige som testar denna ny teknik. Vi ser fram emot att bidra i omställningen och med våra gemensamma resurser bli en betydande aktör på stödtjänstmarknaden, avslutar Mats Palmérus.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>