Nya möjligheter att söka stöd för klimatsmarta investeringar
Hem MILJÖ Nya möjligheter att söka stöd för klimatsmarta investeringar

Nya möjligheter att söka stöd för klimatsmarta investeringar

Publicerat av: Redaktionen

Snart kan länets aktörer som vill genomföra en klimatsmart åtgärd återigen söka stöd från investeringsstödet Klimatklivet!

Med förlängd tid och förstärkta medel finns det nu stora möjligheter att få stöd för upp till 70 procent av investeringen.

Nya möjligheter att söka stöd för klimatsmarta investeringar

Sedan starten 2015 har runt 200 åtgärder genomförts i Dalarna med hjälp av cirka en halv miljard kronor från Klimatklivet. Åtgärderna ska tillsammans spara cirka 83 000 ton CO2 per år.

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Här i Dalarna har Klimatklivet haft goda resultat och det har funnits ett stort intresse för att göra investeringar.

– Det är väldigt glädjande att så många väljer att investera och satsa på lösningar som gör stor nytta för klimatet. Vi ser en stor spridning, både när det gäller vilka aktörer som söker och vad man söker stöd för. Nu hoppas vi på nya spännande ansökningar under året, säger Annika Varghans, Energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Publika laddstationer och energikonverteringar är de vanligaste projekten i länet, men andra exempel är energieffektivisering, avfallsåtgärder, infrastruktur, fordon, biogas- och vätgasproduktion. Vi lyfter några goda exempel från länet på vår webbplats: Klimatklivet i Dalarna

Nya ansökningsomgångar 2024

Nytt för i år är att ansökningsperioderna är uppdelade i olika kategorier. Det är därför viktigt att den som vill söka stöd kollar upp när och hur man kan ansöka. Under 2024 kommer det genomföras tre ansökningsomgångar, den första sträcker sig från februari till april. Inför varje ansökningsomgång anordnar Länsstyrelsen en informationsträff där aktörerna får möjlighet att ställa frågor och bolla sin eventuella idé. Klimatklivet har fått förstärkta medel och förlängd tidsperiod, fram till 2028. Det betyder att det finns mer pengar och tid att söka stöd och därmed möjlighet att söka för större investeringar igen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>