Sverige klättrar i global ranking för förnybar energi, men stora europeiska industriländer driver på utvecklingen
Hem ENERGI Sverige klättrar i global ranking för förnybar energi, men stora europeiska industriländer driver på utvecklingen

Sverige klättrar i global ranking för förnybar energi, men stora europeiska industriländer driver på utvecklingen

Publicerat av: Redaktionen

Sverige klättrar tre placeringar i en global ranking över de mest attraktiva länderna för investeringar inom förnybar energi.

Sverige klättrar i global ranking för förnybar energi, men stora europeiska industriländer driver på utvecklingen

Niclas Boberg, EY

Det beror framför allt på framsteg inom kategorin för havsbaserad vindkraft, där Sverige nu intar plats 12.

EY:s ranking och analys visar också att samtliga nordiska länder är attraktiva marknader för förnybar energi, särskilt relativt deras storlek. Danmark har en särställning och intar den globala förstaplatsen i den normaliserade rankingen som justerar för storleken på ländernas BNP och även Finland och länder som Spanien, Tyskland och Frankrike ligger före Sverige.

Rapporten EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI) genomförs två gånger per år och analyserar 40 av de mest inflytelserika marknaderna inom förnybar energi. Topp tre i rankingen är USA, Tyskland och Kina. De nordiska marknaderna placerar sig högt relativt sin storlek och är bland de som klättrar mest i den senaste rankingen. Danmark, Sverige och Norge hamnar på plats 9, 17 respektive 26 och klättrar två, tre respektive fem placeringar. Framgången beror till stor del på regionens initiativ inom havsbaserad vindkraft, samt högt ställda ambitioner och bred samhällelig acceptans för en grön omställning.

Sveriges framsteg i rankingen beror till hög grad av pågående satsningar på havsbaserad vindkraft. Sverige har nyligen godkänt två omfattande satsningar på vindkraft utanför västkusten, med en total kapacitet om 1.6 GW som planeras att sättas i drift i början av 2030-talet. Ett flertal tillståndsansökningar för havbaserad vindkraft ligger just nu på regeringens bord. Den svenska regeringen har även satt igång en utredning för att effektivisera tillståndsgivningen för havsbaserade vindkraftsparker och resultat väntas under 2024. Svenska Kraftnät har också kommunicerat strategier för fortsatt nätutbyggnad under den kommande tioårsperioden.

Även om Sverige har gjort framsteg i rankingen är det Danmark som går i spetsen och i den normaliserade rankingen, som justerar för storleken på landets BNP, är Danmark nummer ett i världen. Danmark har länge varit en föregångare inom vindkraft, men presterar även bättre än Sverige i rankingen för solenergi och energi från biomassa.

– Sverige har unika förutsättningar att bidra till elektrifieringen av industrin och positionera sig som en ledande internationell aktör i vätgasekonomin som kommer vara den främsta drivkraften i minskningen av växthusgaser. Det är mycket positivt att regeringen givit tillstånd till de första nya havsbaserade vindkraftparkerna, men utmaningarna är fortsatt stora inte minst på tillståndssidan för landbaserad vindkraft och när det gäller nätutbyggnad. Den industriella omställningen sker nu och det finns ett antal andra europeiska länder som går snabbare fram, det är därför viktigt att fortsätta agera proaktivt för att möjliggöra satsningar på förnybar energiproduktion, särskilt havsbaserad vindkraft. Den danska framgångssagan visar att vi har mycket att lära av våra grannar. Svenska beslutsfattare bör studera Danmark, och även de mer strukturerade processerna i Norge och Finland just nu, och identifiera områden där Sverige kan förbättra strategin och bli än mer attraktivt för investeringar i förnybar energi, säger Niclas Boberg, rådgivare till energisektorn på EY.

8 av 10 marknader riskerar missa sina mål för utbyggnad av havsbaserad vindkraft
Fram till 2019 sjönk kostnaderna för havsbaserad vindkraft, vilket ökade intresset och medförde högt ställda ambitioner. Från 2019 till 2022 ökade dock den genomsnittliga produktionskostnaden per megawatt med 39 procent. Kostnadsökningen har medfört att 80 procent av de 15 marknader som har satt mål för utbyggnad av havsbaserad vindkraft till 2030 förutspås att misslyckas med sina planer. Till följd av ökade kostnader och en påfrestad leveranskedja har investeringar inom sektorn stagnerat. Men enligt EY:s analys är nedgången temporär, havsbaserad vindkraft förblir det mest lovande förnybara energislaget. Vinnarna under den här perioden är därför de länder som fortsätter våga göra investeringar trots makroekonomiska svårigheter. Bland dessa finns Tyskland och Finland, men även Sverige med ett flertal mycket lovande projekt och med ambitiösa hållbarhetsmål.

Sverige har som mål att uppnå 100 procent fossilfri energi senast år 2040, där vind förväntas spela en central roll. Dessutom har Sverige ingått ett partnerskap med åtta länder för att auktionera ut en kapacitet på totalt 15 GW havsbaserad vindkraft i Nordsjön varje år, och nästan 100 GW vindkraft före 2030.

– För att nå sina klimatmålsättningar, som till stora delar är tvingande, är den svenska industrin i stort behov av ny fossilfri och kostnadseffektiv elproduktion. Det är mycket spännande att se hur elintensiva industrier med stor del av sin produktion i Sverige ingår avtal med de stora utvecklarna av havsbaserad vindkraft för att driva på utvecklingen. Även stora producenter av fossila bränslen samarbetar med utvecklare av havsbaserad vindkraft för att möjliggöra en övergång till fossilfria bränslen. Detta är avgörande för utvecklingen i Sverige och för att nå målsättningarna är havsbaserad vindkraft helt avgörande – inget annat energislag kan öka tillgången på förnybar el lika mycket på kort sikt. Även på längre sikt kommer den havsbaserade vindkraften ha en viktig roll att spela i den svenska energimixen, säger Niclas Boberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>