Tommasi byter till lättviksflaska och sparar miljön 127 ton glas
Hem MILJÖ Tommasi byter till lättviksflaska på sin Appassionato-serie och sparar miljön 127 ton glas

Tommasi byter till lättviksflaska på sin Appassionato-serie och sparar miljön 127 ton glas

Publicerat av: Redaktionen

Mer än 127 ton glas försvinner från marknaden när en av Systembolagets mest sålda röda viner, Tommasi Graticcio Appassionato, lanseras på ny flaska.

Det ger ett reducerat årligt utsläpp av CO2 motsvarande ca 448 flygturer tur och retur Stockholm-London.

Tommasi byter till lättviktsflaska på sin Appassionato-serie och sparar miljön från 127 ton glas. Sedan lansering har de populära vinerna från Tommasi sålts på glasflaskor som väger 675 gram. Men nu lanseras hela serien alltså på lättviktsflaskor som väger 420 gram, vilket är en viktreduktion på nästan 40%.

Av Appassionato-produkterna från Tommasi är det speciellt Graticcio som säljer stora volymer. Vinet har varit ett av Systembolagets mest sålda röda vin på flaska i flera år. Det har varit en lång process med producenten då det både behövde utvecklas en helt ny flaska och producenten behövde dessutom investera i en ny tappningslina som kunde hantera den nya lättviktsflaskan. Ett nära och långvarigt samarbete mellan producenten och de nordiska importörerna, gjorde att vi gemensamt kunde få till denna förändring.

Transporten till Sverige går med tåg från Italien. Pallarna med vinet hämtas med lastbil från producenten som är belägen utanför Verona, innan de lastas om till tåg för att till sist igen lastas om på lastbil när de har anlänt till Sverige. Viktreduktionen gör att varje bil kan lasta fler pallar och var fjärde lastbil kan därmed skippas, som ytterligare reducerar den totala mängden utsläpp. Försäljningsprognosen för hela Appassionato-serien; Graticcio, Baciorosa och Adorato, under 2023, är fem hundra tusen flaskor. Med en viktreduktion på 255 gram per flaska blir besparingen mer än 127 ton glas. Detta besparar miljön från utsläpp av hela 120 ton CO2 ekvivalenter, vilket kan jämföras med ca 448 flygturer t/r Stockholm-London.

Tommasi byter till lättviksflaska och sparar miljön 127 ton glas

Ett litet steg för världens miljöutmaning och ett stort steg för producenten Tommasi, som i samarbete med sina nordiska importörer konverterar till lättviksflaska på ett av Sveriges mest sålda röda vin på flaska; Tommasi Graticcio Appassionato.

Tommasi Graticcio Appassionato

Art nr: 5354

Årgång: 2020

Alkohol: 13,5 %

Volym: 750 ml

Pris: 107 kr

Druvor: 70% corvina veronese, 20% rondinella och 10% merlot

Sockerhalt: 0,99 g/100ml

Ursprung: Veneto, Italien.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>