Europas kapacitet för textilåtervinning kartlagd
Hem MILJÖ Europas kapacitet för textilåtervinning är nu kartlagd

Europas kapacitet för textilåtervinning är nu kartlagd

Publicerat av: Redaktionen

Kapaciteten för att återvinna mer textil i Europa är stor.

Det visar en kartläggning av ett 30-tal aktörer inom sortering och återvinning av post-konsument-textil i Europa som har gjorts inom forskningsprojektet Framtidens hållbara kläder.

Aktörerna finns runtom i Europa och har lovande tekniker för att kunna ta hand om vårt textilavfall.

Det slängs stora mängder textil i Europa – i snitt elva kilo per person och år. En stor del av dessa textilier hade kunnat återanvändas eller materialåtervinnas.

– Vi konsumerar alldeles för mycket kläder och använder dem för få gånger innan de slängs. Många plagg som hade kunnat återanvändas eller materialåtervinnas hamnar idag i restavfallet, det är ett enormt resursslöseri, säger Maja Dahlbom, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Europas kapacitet för textilåtervinning kartlagd

background from stack of different rolled jeans. Roll blue denim jeans arranged in stack. Jeans pyramid. Recycling old blue jeans on wooden table. Denim upcycle. Zero waste

Av alla kläder som produceras är endast cirka en (1) procent i dagsläget gjorda av återvunna textilier. Sex miljoner ton ny textil sätts på den europeiska marknaden varje år men bara omkring 16 000-25 000 ton av det som går till återvinning blir nya kläder.

Potentialen att öka textilåtervinningen är stor. Enligt kartläggningen finns det kapacitet i Europa för att återvinna 1.3 miljoner ton textil till år 2025. Motsvarande siffra för sortering av textilier är 560 000 ton.

– Det är mycket positivt, resultatet visar att det finns många aktörer i Europa och att de har stor potential att öka sin kapacitet, säger Maja Dahlbom.

Teknikerna för att återvinna textil är också lovande, dock finns det ett behov av tekniker som kan separera olika fibertyper, då många kläder som tillverkas idag består av två eller fler olika typer av fibrer.

– Förutom teknikutveckling behöver även de insamlade textilierna vara av bra kvalitet, gärna endast bestå av en fibertyp – bomull är idag eftertraktat – och i stora kvantiteter för att kunna matcha återvinningsföretagens kapacitet. För att blicka framåt kan det sägas att intresset för sortering och återvinning av textil är stort i Europa och industrin kommer troligen utvecklas de kommande åren, men det behövs en bra insamling och sortering och ett stadigt flöde av sorterade textilier till återvinningsföretagen, för att kunna producera nya kläder, säger Maja Dahlbom.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>