2021 tillsattes en utredning om hur systemet Vita certifikat, ett marknadsbaserat styrmedel för energieffektivisering, skulle kunna realiseras.
Utredningen är nästan klar och skulle presenteras i mars 2023, i stället lade regeringen nyligen ned den nästan färdiga utredningen – med skäl som är pinsamt svaga.
Regeringen hävdar att beslutet delvis är grundat på att utredningen kostar pengar.
Det är inte ett hållbart argument med tanke på att utredningen nästan är färdig. En annan anledning som anges är att systemet skulle vara administrativt betungande. Sverige har dock redan ett liknande system för att främja förnybar elproduktion: Elcertifikatsystemet. Ett system som också kan sägas ha utgjort en ”administrativ börda” för energibolagen. Enigheten är dock stor om att den administrativa bördan med Elcertifikat vägs upp många gånger om av den nytta systemet gör för Sverige. Detsamma skulle kunna gälla vita certifikat.
Det är svårt att förstå varför regeringen säger nej till energieffektivisering just nu. Regeringen borde ta ett större ansvar för att få ner energipriserna och samtidigt göra en insats för klimatet. Jag ser inget annat styrmedel med samma effekt som skulle kunna införas lika snabbt. Det här blir dyrt för både samhället i stort och för alla med höga energiräkningar, säger Lotta Bångens, VD Energieffektiviseringsföretagen.
Vita certifikat hade kunnat hjälpa oss att nå både EU-målet och Sveriges nationella mål för energieffektivisering. Vita certifikat skulle även bidragit till en stor samhällsekonomisk nytta och en ren vinst för energisystemet som helhet. Sverige är i akut behov en modig energipolitik, med regler och styrmedel som kan lösa energikrisen på lång sikt.
Enligt regeringen är vita certifikat inte rätt väg att gå – nu väntar debatt i riksdagen om hur de i stället planerar att nå energieffektiviseringsmålen. Tisdag 31 januari är det interpellationsdebatt mellan Marielle Lahti (MP) och energiminister Ebba Busch (KD) om just nedläggningen av utredningen.