Meningsfullt att arbeta med samhällsutveckling
Hem CIRKULÄR EKONOMI Meningsfullt att arbeta med samhällsutveckling

Meningsfullt att arbeta med samhällsutveckling

Publicerat av: Redaktionen
Meningsfullt att arbeta med samhällsutveckling

Daniel Boman jobbar med kemisk processutveckling på Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining

I sin roll som ingenjör inom kemisk processutveckling på Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining är Daniel Boman med och designar framtidens processer inom materialåtervinning.

”Återvinning av näringsämnen är en nyckelförutsättning för att vi ska kunna ha ett fungerande samhälle i framtiden”, säger han. Daniel Boman är utbildad civilingenjör inom kemiteknik vid Uppsala Universitet.

– Ursprungligen hade jag sikte på läkemedelsindustrin men under utbildningen började jag istället se intressanta aspekter inom materialkemi. Jag la istället mitt fokus på hållbar utveckling och förnybar energi, säger han.

Både under och efter utbildningen arbetade han med utveckling och produktion av solceller och pendlade mellan att arbeta i Sverige och i Kina. I januari 2019 började Daniel arbeta vid EasyMinings anläggning i Uppsala som ingenjör inom kemisk processutveckling.

– Jag ville fortsätta inom greentech-branschen och EasyMining var helt i linje med vad jag ville göra; att få arbeta innovativt i en mindre organisation där man kan få vara med i hela processen och inte bli låst i ett visst fack.

Meningsfullt att arbeta med återvinning

Hittills har Daniel arbetat mest med EasyMinings patenterade process Ash2Phos.

– Jag har bland annat lagt mycket arbete på att ta lab- och pilotdata från processen och simulera och modellera det till en fullskalig process för att använda som verktyg i uppskalningen mot en fabrik.

I Ash2Phos-processen utvinns fosfor ur aska från avloppsslam för att återvinna och återinföra viktiga näringsämnen till kretsloppet.

– Utvecklingen av greentech-branschen ser jag som en grundförutsättning för att vi ska kunna fortsätta ha den avancerade civilisation som vi har idag. Om vi inte börjar återföra viktiga ämnen till kretsloppet, oavsett om det handlar om näringsämnen eller industriella metaller, kommer vi att behöva ställa om vår höga levnadsstandard. Återvinning är en nyckelförutsättning för att vi ska kunna ha ett fungerande samhälle i framtiden – det här handlar om samhällsutveckling. Därför känns mitt arbete väldigt meningsfullt.

Kan vara med och påverka

Att vara en del av ett innovationsbolag under utveckling ser Daniel som något positivt.

– Vi är i ständig utveckling och jag gör sällan samma sak två gånger vilket gör arbetet väldigt varierande. På EasyMining är man med och påverkar och bygger upp organisationen i takt med att vi växer och får fler processer att arbeta med. Vi utvecklar ständigt nya processer som vi märker ett stort intresse för. Vi utvecklar en viktig del i den kommande samhällsutvecklingen, säger Daniel.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>