En av tre svenska vill se ett totalförbud av engångsbatterier till fördel för uppladdningsbara batterier.
Fortfarande väljer få svenskar (23%) de uppladdningsbara batterierna framför engångsbatterier (74%).
Nu hoppas batteritillverkaren GP att fler ska göra en förändringsresa till laddningsbart – och byta bort engångsbatterierna.
Undersökningen om miljö- och batterivanor i Norden, utförd av Kantar Sifo på uppdrag av batteritillverkaren GP, visar att 30 procent av svenskarna vill se att engångsbatterier förbjuds helt till fördel för utbytbara laddningsbara batterier. Lika många vet inte var de står i frågan, medan 39 procent anser sig vara emot ett förbud.
Samma undersökning visar att relativt få svenskar (23%) idag redan använder laddningsbara batterier framför engångsbatterier (74%). Trenden ser likartad ut oavsett vilken åldersgrupp och kön som tillfrågats.
– Att hela 30 procent av svenskarna är helt för ett förbud av engångsbatterierna trots att relativt få använder laddningsbara batterier tyder på att många inser miljövinsten med att skippa de alkaliska batterierna. Det viktiga nu är att fler och fler konsumenter går från tanke till handling, eftersom det en finns en stor miljövinst i att kunna återanvända sina batterier, säger Malin Torberntsson, marknadschef på GP i Norden.
Redan när du laddat upp ett uppladdningsbart batteri fyra gånger ger det klimatvinster jämfört med att använda fyra alkaliska engångsbatterier med motsvarande energimängd. Dagens laddningsbara batterier för vardagsbruk har en livscykel på 500 laddningar och ersätter 3500 engångsbatterier*.
– Vi vill visa att ett byte till laddningsbart är det enklaste du kan göra för miljön. Innehållet i dagens engångsbatterier må vara bättre än för några år sedan, men det bästa är såklart att helt välja bort engångsbatterier till förmån för de som kan återanvändas om och om igen, säger Klas Hallin, batteriexpert på GP i Sverige.
Gamla myter lever kvar
Den vanligaste orsaken till att svenskarna avstår laddningsbara batterier är att de är bekymrade över prestandan och tror att de laddar ur sig för snabbt. Det här är en myt som lever kvar trots att det hänt mycket med laddningsbara batterier sedan de kom på 90-talet. 18 procent av svenskarna upplever att laddningsbara batterier haft för låg prestanda, 14 procent anger att de är för dyra och 9 procent att det är för komplicerat att använda dem. En mindre andel av svenskarna (6%) känner inte ens till att det finns utbytbara laddningsbara batterier.
– Vi vill slå hål på myterna kring att den här typen av batterier inte skulle fungera lika bra som engångsbatterier. Mycket har hänt sedan laddningsbara batterier introducerades. Dagens elbilar kommer många fler mil på en laddning jämfört med för bara ett par år sedan, och det är egentligen konstigt om man tror att det inte skulle ha skett en liknande utveckling vad gäller de utbytbara vardagsbatterierna, säger Klas Hallin, batteriexpert på GP i Sverige.
Moderna laddningsbara batterier har en väldigt låg självurladdning. Det betyder att standardbatterierna bibehåller 80 procent av sin laddning även om de ligger ett helt år utan att användas, medan de mest avancerade kan ligga oanvända i hela fem år samtidigt som de bibehåller 70 procents laddning.
Om undersökningen
Kantar Sifo har på uppdrag av GP frågat allmänheten, 18-79 år, i Sverige, Danmark, Norge och Finland om deras batterivanor rörande utbytbara batterier. 1001 intervjuer gjordes med svenska respondenter. Metod för undersökningen var en webbenkät till Kantars slumpmässigt rekryterade onlinepanel i respektive land. Undersökningen slutfördes i januari 2021.
Fem vanliga batterimyter
Klas Hallin, batteriexpert på GP, har listat fem vanliga myter om uppladdningsbara batterier:
- Laddningsbara batterier laddar ur sig snabbt
Faktum är att moderna laddningsbara batterier har en väldigt låg självurladdning. Det betyder att standardbatterierna bibehåller 80 procent av sin laddning även om de ligger ett helt år utan att användas, medan de mest avancerade kan ligga oanvända i hela fem år utan att tappa mer än 70 procents laddning.
- Laddningsbara batterier måste laddas innan första användningen
Moderna laddningsbara batterier som GP ReCyko är förladdade och redo att användas direkt från förpackningen. Det finns ingen anledning att ladda upp dem innan de används första gången.
- Laddningsbara batterier kan vara farliga
Det är omöjligt för ett batteri eller en laddare att självantända utan att ström tillförs. Moderna laddare stänger av sig automatiskt när de har laddat klart, vilket förhindrar överladdning och kortslutning, samtidigt som de på detta sätt bibehåller batteriernas livslängd. Därför är det viktigt att se till att ha en uppdaterad laddare till sina laddningsbara batterier.
- Laddningsbara batterier har kort livslängd
Dagens laddningsbara batterier för vardagsbruk har en livscykel på 500 laddningar, det vill säga att de kan laddas upp igen 500 gånger utan att förbrukas, och ersätter på så sätt 3500 engångsbatterier när de används. De är mycket pålitliga och klarar av extrema temperaturer mellan -20°C och +50°C, vilket är en bättre temperaturtålighet än vad vanliga smartphones klarar.
- Laddningsbara batterier är komplicerade att använda
Laddningsbara batterier fungerar precis som vanliga engångsbatterier, med fördelen att de inte snabbt förbrukas. I stället kan du göra en insats både för plånboken och miljön, och slipper köpa nya batterier om och om igen.