Årets SKAPA-innovatörer i Dalarna har fokus på hållbara innovationer
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Årets SKAPA-innovatörer i Dalarna har fokus på hållbara innovationer

Årets SKAPA-innovatörer i Dalarna har fokus på hållbara innovationer

Publicerat av: Redaktionen

Sveriges största innovationspris, SKAPA-priset 2021, delades ut under tisdagen 5 oktober 2021 vid en ceremoni av Birgitta Sacrédeus, ordförande i regionala utvecklingsnämnden och Angelica Ekholm, vd Dalarna Science Park.

Årets vinnare är Roger Danielsson och bolaget RXD med innovationen Green Buffers som får det regionala priset på 10 000 kronor.

Årets vinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer är Booksquare för den innovativa, hållbara, digitala plattformen för prenumeration av kurslitteratur. Simon och Filip Hedlund, delägare i Booksquare, får dela på 10 000 kr.

Roger Danielsson och företaget RDX, får SKAPA-priset för sin högkvalitativa innovation Green Buffers.

Juryns motivering lyder: I den globala agendan för hållbar utveckling finns ett intresse att driva på tekniken inom transportsektorn mot energi- och klimatsmarta alternativ. Att förbättra förutsättningarna för spårbunden trafik ligger helt i linje med detta. I en sådan omställning ställs allt högre krav på såväl spår som fordon. Green Buffers bidrar till att minimera skador i samband med olyckor med rälsgående fordon och innehåller nya patenterade inslag. Marknaden är internationell med flera stora potentiella kunder, vilket innebär en god möjlig spridning av nyttan, både vad gäller säkerhet och hållbarhet.

Mer information på företagets webb; https://rxd.se/ och
företagsartikel på Dalarna Science Park om RXD och Green Buffers

Bröderna och delägarna Simon och Filip Hedlund och företaget Booksquare, får SKAPA-priset för unga innovatörer, för sin innovativa digitala plattform där studenter erbjuds en lättillgänglig, hållbar och smart prenumeration på studentlitteratur.

Årets SKAPA-innovatörer i Dalarna har fokus på hållbara innovationer

Birgitta Sacrédeus, Simon och Filip Hedlund, Booksquare, Roger Danielsson, RXD samt Angelica Ekholm.

Juryns motivering lyder: Digital streaming av kurslitteratur innebär många fördelar. Minskade kostnader för studenterna, mindre kassation, distribution och lager för förlagen och nya undervisningsmöjligheter för lärarna. Aktuella versioner av allt material, ständigt tillgängligt för alla och överallt. Booksquare är ett lysande exempel på hur digitalisering kan medföra att bekvämlighet, ekonomi och hållbarhet går att förena.

Mer information på företagets webb; Streamingtjänsten för kurslitteratur | Booksquare och
företagsartikel på Dalarna Science Park om Booksquare

– Det är två värdiga vinnare och två mycket intressanta innovationer, säger Jörgen Steen, affärsutvecklare på Dalarna Science Park och ledamot i SKAPAs jury i Dalarna.

– Det är viktigt att vi lyfter och visar upp goda exempel på innovationer som kommer från Dalarna. Vi behöver inspirera till att fler idéer blir innovationer som dessutom förverkligas och når marknaden. Så bygger vi fler företag och nya arbetstillfällen och intresse för Dalarna, säger Angelica Ekholm, VD Dalarna Science Park.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>