Världspremiär för Audi charging hub – ett unikt modern snabbladdningskoncept för städer
Hem ENERGI Världspremiär för Audi charging hub – ett unikt modern snabbladdningskoncept för städer

Världspremiär för Audi charging hub – ett unikt modern snabbladdningskoncept för städer

Publicerat av: Redaktionen

I takt med att antalet eldrivna bilar ökar, ökar även kraven på laddinfrastruktur.

Audi öppnar nu sitt första laddningscenter i Nürnberg med ett koncept som är unikt i sitt slag.

Den 23 december är det premiär för Audi charging hub. Den moderna snabbladdningsstationen med bokningsbara platser riktar sig bl.a. till elbilsägare som inte har möjlighet att ladda hemma. Dessutom är Audi charging hub tänkt att avlasta vid framtida efterfrågetoppar vid laddning i stadsmiljö. Ett loungeområde ger dessutom en förstklassig laddningsupplevelse.

  • Unikt pilotprojekt öppnar den 23 december i Nürnberg
  • Sex reserverbara snabbladdningspunkter med upp till 320 kW laddningseffekt
  • Exklusiv lounge och omfattande serviceerbjudanden under laddtiden

Världspremiär för Audi charging hub – ett unikt modern snabbladdningskoncept för städerMed pilotanläggningen testar Audi för första gången sitt nya laddningskoncept i praktiken. ”Vi vill testa en flexibel och förstklassig snabbladdningsinfrastruktur i stadsmiljö”, säger Ralph Hollmig, projektledare för Audi charging hub. ”Vi etablerar oss där våra kunder inte nödvändigtvis vaknar med en fulladdad elbil på morgonen och tänker samtidigt på det ökade laddningsbehovet i framtiden.”

Flexibel och prisvärd laddinfrastruktur med återvunna batterier

Kuberna är själva grunden för Audi charging hub. De flexibla containerkuberna kan monteras och demonteras igen på några dagar. Kuberna har två snabbladdningspunkter för varje enhet och kan kombineras i olika varianter. Begagnade och renoverade litiumjonbatterier, sk Second Life-batterier från demonterade utvecklingsbilar, fungerar som energilagringssystem. Det sparar både pengar och resurser. Det gör samtidigt att det inte behövs en komplex infrastruktur med högspänningsledningar och dyra transformatorer. Dessutom förkortas de vanligtvis tidskrävande planeringsprocesser. Audi charging hubs batterilager ger snabbladdningsinfrastruktur där elnätet inte räcker till.

Tack vare ett mellanlager på ca 2,45 MWh behöver laddningsstationen bara en 200 kW-anslutning till det befintliga lågspänningsnätet, vilket är fullt tillräckligt för att driva Audis laddningshubb. 200 kW räcker för att hela tiden fylla lagringsmodulerna med förnybar el. Solpaneler på taket ger dessutom upp till 30 kW grön energi. Vid de sex laddningspunkterna kan kunderna ladda sina elbilar med en effekt på upp till 320 kW. Totalt kan cirka 80 bilar laddas per dygn utan att kapaciteten i batterilagret och anslutningseffekten på 200 kW överskrids.

Audi e-tron GT har en laddningskapacitet på upp till 270 kW. Det gör att den kan ladda upp till 100 km på ca 5 minuter. En laddning från 5 till 80 procent tar ungefär 23 minuter enligt WLTP-standard.

Alternativ till hemmaladdning

För närvarande kan alla som har ett e-tron Charging Service-avtal ladda vid Audi charging hub för 0,31 euro per kWh. Det gör Audi charging hub till ett verkligt alternativ till hemmaladdning. ”Vi förser människor i stadsområden med laddning till det pris de skulle betala för att ladda med hjälp av laddboxen hemma”, säger Hollmig. Audi charging hub i Nürnberg är en öppen laddningsstation. Entréområdet är även tillgängligt för förare av bilar av andra märken.

Snabb och enkel laddning

Audi-kunderna kan använda den nya bokningsfunktionen i myAudi-appen för att reservera en av de sex laddningsplatserna. Själva laddningen går snabbt och enkelt. Vid två av de sex laddningspunkterna går det även att ladda via Plug and Charge (PnC) under pilotfasen. Autentiseringen sker då automatiskt via krypterad kommunikation så snart laddkabeln ansluts till bilen. Förutsättningen är att bilen är PnC-kompatibel. I dagläget gäller det för Audi e-tron 50/55/S inklusive Sportback-versioner med tillverkningsdatum efter vecka 48/2021 samt att föraren har ett aktivt e-tron Charging Service-avtal. Under laddningen, som tar ca 20-30 minuter upp till 80% med en Audi e-tron eller e-tron GT, kan kunden koppla av i loungen på övervåningen.

Attraktiva tjänster under laddningen

Testet som startar i Nürnberg fokuserar på den nya reservationsfunktionen, kundernas förväntningar på en premiumupplevelse och tekniska aspekter som kraven för moderna batterilagringssystem. Dessutom vill Audi även ta reda på vilka tider på dygnet som anläggningen används mest frekvent. Målet är att etablera Audi charging hub med passande mervärde för kunderna. Därför erbjuder Audi flera attraktiva tjänster på plats utöver laddning av elbilar, bl.a. en utbytesstation för elcykelbatterier, hyrservice för elskotrar, information om olika Audi-produkter, liksom provkörning av Audi Q4 e-tron och RS e-tron GT med experter från Audi på plats. Dessutom erbjuds ”just-in-time”-leverans av livsmedel, en automat och mobil bilvård.

Servicepersonalen tar hand om kunderna

I den ca 200 kvadratmeter stora loungen, som även inkluderar en 40 kvadratmeter stor uteplats, står användarnas välbefinnande i centrum. Där kan de arbeta och koppla av. På en 98-tumsskärm kan man konfigurera Audi-modellerna eller få information om hur Audi charging hub fungerar samt om bilens aktuella laddningsstatus. Under pilotprojektet i Nürnberg kommer en medarbetare att ta hand om besökarnas önskemål mellan klockan 10-19. Sex laddningspunkter och lounge finns tillgängliga dygnet runt. Våra kunder får flera fördelar, säger projektledare Hollmig. ”Med en exklusiv reservationsmöjlighet, loungeområde, korta stopp tack vare hög laddningskapacitet och en ny lösning för att förenkla hanteringen av laddningskabeln.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>