Prisbelönta vattenreningsbolaget Wayout tar in 60 miljoner kronor i ny investeringsrunda
Hem ENERGI Wayout tar in 60 miljoner kronor i ny investeringsrunda

Wayout tar in 60 miljoner kronor i ny investeringsrunda

Publicerat av: Redaktionen

Svenska sustaintechbolaget Wayout International, verksamt inom dricksvattenförsörjning reser 60 miljoner kronor från svenska och internationella investerare.

Idag saknar fler än två miljarder människor tillgång till rent dricksvatten.

Prisbelönta vattenreningsbolaget Wayout tar in 60 miljoner kronor i ny investeringsrundaEnligt FN riskerar den globala efterfrågan på dricksvatten att överstiga tillgången med hela 40 procent 2030. Wayouts proprietära teknologi kombinerar toppmodern processteknik med mjukvaruapplikationer som gör det möjligt att producera och distribuera perfekt dricksvatten var som helst i världen, med minimalt ekologiskt avtryck. Att producera vatten lokalt innebär att man hanterar klimatutmaningar såsom tappning, logistik och distribution, och man eliminerar även användningen av plastflaskor, vilket minskar koldioxidutsläppen.

Det nya kapitaltillskottet ska användas till att bland annat skala upp och expandera i Mellanöstern där bolaget upprättar ett dotterbolag, och till att etablera system i Asien och i Indiska Oceanen där bolaget valts ut av FN för att snabba på skiftet mot mer hållbar utveckling.

”Vi är mycket stolta över förtroendet från våra investerare. Det senaste året har också organisationer och myndigheter inblandade i större infrastrukturella projekt inom vattenförsörjning kommit till oss för möjliga lösningar, där vår teknologi är unik i att öppna för möjligheter i så vitt skilda sammanhang runt om i världen”, säger Ulf Stenerhag, VD för Wayout.

Till tidigare investerare ansluter nu Climentum Capital, Gullspång Re:food och Raiven Capital som nya delägare.

”Climentum Capital är en Artikel 9-fond som investerar i bolag som har dokumenterad potential att minska CO2-utsläpp med i storleksordningen miljontals ton årligen. Med Wayouts system undviker man fossildriven transport av vatten i fossilbaserade plastflaskor på en global skala”, säger Malin Carlström, General Partner på Climentum Capital.

Wayout har sedan 2020 industriella partnerskap med bland andra Alfa Laval, Siemens och Telenor. Under 2022 har Wayout gjort ett antal nyckelrekryteringar och har också förärats flera utmärkelser så som Årets Tillväxtbolag av Techarenan under Almedalsveckan och Årets Innovationsbolag av 100% Cirkulärt och White Guide.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>