Yggdrasil: När AI ger skogen röst i mötesrummet
Hem NYHETERYggdrasil: När AI ger skogen röst i mötesrummet

Yggdrasil: När AI ger skogen röst i mötesrummet

Publicerat av: Redaktionen

Hur skulle beslut förändras om naturen fick en egen röst i mötesrummet? Den frågan ställer projektet Yggdrasil med en prototyp där AI, biofili och cirkularitet intar framtidens arbetsplats.

Bakom initiativet står Tenant & Partner, Worklife Group, AI-bolaget River och skogsjätten Stora Enso med finansiering från Vinnova.

Yggdrasil är inget vanligt mötesrum. Det är en framtidsprototyp som utmanar vårt sätt att se på möten, beslut och inredning. Besökaren kliver in i en miljö som för tankarna till en solig skogsglänta, där ljud, ljus och färger speglar naturens rytmer.

Yggdrasil: När AI ger skogen röst i mötesrummet

AI ger skogen röst i mötesrummet. (Foto: Emil Fagander)

Det mest radikala är att skogen själv har en röst, i form av en AI-modell tränad på data från ett brett fält av expertområden som bidrar med insikter, perspektiv och frågor i realtid.

”Människor har svårt att föreställa sig en framtid de inte kan se, därför skapar vi en installation där besökare får uppleva innovativa, hållbara lösningar som finns redan idag. Samtidigt som besökaren provoceras att tänka om några varv kring vilken framtid man själv är med och skapar”, skriver Worklife Group som är en av initiativtagarna till Yggdrasil i ett blogginlägg.

Det handlar inte om att ersätta människan i rummet, utan om att lägga till ytterligare intelligens: den biologiska, ekologiska och långsiktiga. Skulle vi påminnas om vårt ansvar för miljön, agera annorlunda och fatta andra beslut om skogens, färg form och röst fick egen plats i mötet, är frågor projektgruppen bakom Yggdrasil vill utforska.

Bakom initiativet står arbetsplatsutvecklaren Tenant & Partner tillsammans med Worklife Group, AI-bolaget River och skogsjätten Stora Enso, med finansiering från Vinnova.

Tog plats i Almedalen – skogen fick röst i panelen

Under Almedalsveckan i Visby har en del av projektet kunnat beskådas i Vinnovas trädgård och det presenterades också vid Tenant and Partners seminarium, där skogen självklart fick en egen röst i den efterföljande paneldiskussionen.

”Responsen i Almedalen har varit väldigt fin med många som varit nyfikna på framtidens AI-förstärkta mötesrum, både i Vinnovas Framtidens trädgård och i vårt fullsatta seminarium. Att addera naturens röst till panelsamtalen gav en ny dimension till seminariet, precis som det gör till samtal i mötesrumsprototypen”, säger Mia Öhrn kommunikations- och arbetsplatsstrateg, Hyresgäst och Partner på Tenant And Partner.

För den som inte var på plats i Visby finns möjlighet att besöka Yggdrasil och bilda sig en egen uppfattning i Stora Ensos showrum i Sickla utanför Stockholm.

”Vi hoppas vi på fortsatt dialog på plats i Yggdrasil-prototypen som att gå att besöka till och med augusti”, säger Mia Öhrn.

En plats för mänskliga möten

Syftet med en framtidsprototyp är att stimulera nya tankar och samtal om framtiden. Rummets möblering är utformad för att skapa dialog. Möblerna består av runda bänkar och lätta pallar som kan flyttas runt och placeras för att vi bäst ska mötas i ögonhöjd, ansikte mot ansikte. Istället för bortvända mot eller bakom skärmar.

Yggdrasil har vuxit fram vid en serie tvärvetenskapliga rundabordssamtal

Yggdrasil har vuxit fram vid en serie tvärvetenskapliga rundabordssamtal (Foto: Emil Fagander)

De är tillverkade av biobaserade spånskivor bundna med lignin, trädets eget lim. Stoppningen i sittdynorna består av cellulosaskum och textilierna är träbaserade men lika mjuka som mossa.

Allt är hållbart och cirkulärt, i ordets rätta bemärkelse. Mattan är inhyrd, gardinerna återbrukade och växterna är tillfälliga gäster, på väg till nästa kontor.

AI-förstärkta rundabordssamtal

Projektet har vuxit fram under en serie rundabordssamtal med experter inom AI, biomaterial, hjärnforskning, arkitektur och möbeldesign. AI-tekniken har använts för att strukturera insikterna – och i nästa steg utforma rummet och dess funktioner.

Namnet Yggdrasil är hämtat från den nordiska mytologin och är namnet på ”världsträdet”, ett askträd som sträcker sig genom kosmos och förbinder de nio världarna. En central symbol som anses vara en bild av hela universum.

En upplevelse – inte en utställning

Yggdrasil är inte en utställning i traditionell mening, utan en upplevelse som väcker tankar, utmanar vanor och visar att framtidens hållbara arbetsplats börjar i hur vi möts. Det handlar om hur vi samarbetar, inreder och fattar beslut, när även naturens intelligens bjuds in i samtalet.

Prototypen tar avstamp i Yggdrasils ABC: AI i framkant, Biofilins biobaserade material och Cirkulär inredning.

Den som vill besöka Yggdrasil får bege sig till Stora Ensos showroom i Sickla till och med augusti 2025. Föranmälan krävs och kan göras här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>