ABB hjälper Tarkett digitalisera för framtiden
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING ABB Ability hjälper Tarkett digitalisera för framtiden

ABB Ability hjälper Tarkett digitalisera för framtiden

Publicerat av: Redaktionen

Kontinuerlig tillståndsövervakning och energioptimering av företagets fabrik i Ronneby möjliggörs tack vare ABB:s tjänst Ability Remote Assistance

400 smarta sensorer ingår i tjänsten

Digitalisering möjliggör en ökad energieffektivitet samt att oplanerade driftsstopp undviks

ABB och Tarkett har skrivit avtal om installation av 400 ABB Ability™ Smart Sensor till motorer, pumpar och växellådor i Tarketts fabrik i Ronneby. Sensorerna ingår i ABB:s tillståndsövervakningstjänst ABB Ability™ Remote Assistance. Sensorerna börjar installeras våren 2022 och i ordern ingår även en option på installation av ytterligare 400 sensorer under 2023.

”Det här är den största enskilda installationen med digital tillståndsövervakning och smarta sensorer som genomförts på en fabrik i Sverige. Tarkett hamnar verkligen i digitaliseringens framkant och kommer tack vare kontinuerlig övervakning att kunna optimera underhåll, minska kostnader och höja tryggheten”, säger Erik Bohman, chef för Motor & Generator Service på ABB Motion i Sverige.

En av många fördelar för Tarkett är möjligheten att fatta bättre beslut med hjälp av datainsamling och expertis som levereras genom tillståndsövervakningen. Utrustningens livslängd förlängs, underhållskostnaderna minskar och oplanerade driftstopp kan reduceras avsevärt eller elimineras.

Med insamling, analys och tolkning av data från ABB:s sensorer blir det även möjligt för Tarkett att energioptimera och minska koldioxidutsläpp från fabriken i Ronneby. Elektriska motorer utgör i genomsnitt två tredjedelar av industrins elektriska energiförbrukning, vilket innebär att information om motorers energieffektivitet, energikonsumtion och dimensionering möjliggör energibesparingar för Tarkett.

ABB hjälper Tarkett digitalisera för framtiden

ABB – Mälarenergi, Kraftvärmeverket Västerås.

”Installationen av smarta sensorer är ett strategiskt beslut och ett led i Tarketts globala satsning på Industri 4.0. Vi har under ett års tid testat 25 sensorer på olika utrustningar och sett affärsnyttan av investeringen: de stopp vi kan undvika genom övervakning betalar hela investeringen. Vid sidan av driftsäkerheten och möjligheten till energikartläggning av motorer så är den ökade tryggheten viktig för oss. Genom digital övervakning på distans, utförd av ABB:s experter tillsammans med Tarketts egen personal, minimerar vi direktkontakt med motorerna”, säger Ted Evaldsson, Supervisor Electrical Maintenance, på Tarkett.

Hälsa och säkerhet, digitalisering och hållbarhet är viktiga arbetsområden för både ABB och Tarkett och företagen har en lång historia av framgångsrikt samarbete. ABB Ability™ Remote Assistance och smarta sensorer är en del av ett omfattande serviceavtal som även inkluderar beredskap, lagerhållning och maskinsäkerhet.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

ABB Motion håller världen igång – och sparar energi varje dag. Vi förnyar och flyttar fram gränserna för tekniken för att möjliggöra en framtid med lägre utsläpp för kunder, branscher och samhällen. Med våra digitalt aktiverade enheter, motorer och tjänster får våra kunder och partner bättre prestanda, säkerhet och tillförlitlighet. Vi erbjuder en kombination av domänexpertis och teknik för att leverera den optimala drivenhets- och motorlösningen för många olika tillämpningar inom alla industrisegment. Tack vare vår globala närvaro finns vi alltid i närheten för att betjäna våra kunder. Vi bygger vidare på över 130 års samlad erfarenhet inom elförsörjning för att lära oss och bli bättre varje dag.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>