Vi digitaliserar framtiden
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING Framtidens digitalisering är här

Framtidens digitalisering är här

Publicerat av: Redaktionen

Odling 4.0: Framtiden för digitaliserad växtproduktion

Projektet Odling 4.0 tar svensk odling in i en ny era genom att utveckla ett avancerat produktionsstyrningssystem som samlar in data från olika källor som mobiltelefoner, drönare och robotar.

Målet är att skapa en transparent digital värdekedja för odling, som skapar identiteter på varje avläsning vilket ger spårbarhet för varje odlingssteg.

Innovativ Datainsamling

Genom att använda kostnadseffektiva sensorer och QR-koder samlar projektet in information från olika delar av odlingen. Robotar hjälper till genom att ta bilder som ger oss data om växternas tillväxt, och drönare används för att noggrant övervaka utomhusodlingen med hjälp av bildanalys.

Steg mot AI

Projektet omfamnar artificiell intelligens (AI) för att förbättra dataanalysen. Detta gör det möjligt för odlingssystemet att förutse och anpassa sig till förändringar, vilket är särskilt värdefullt för odlare utan omfattande teknisk kunskap.

Samarbete och Kvalitetssäkring

Genom samarbete med KTH Leancentrum används kunskap om processer från andra industrier. Kvalitetssäkring integreras genom hela produktionskedjan och vi involverar personalen, vilket ger ökad produktivitet och mer påverkan på eget arbete.

Visuell Överblick och Affärsstrategi

Produktionsstyrningssystemet integreras med ett webbgränssnitt som ger odlarna en helhetsbild av sina odlingar och lager. Genom att koppla detta till försäljning skapar vi en smidig övergång från odling till digital försäljning, samtidigt som vi erbjuder förbättrade planeringsverktyg för växthusodlare.

Revolutionerande Teknologi

Vi digitaliserar framtidenOdling 4.0 banar väg för en innovativ framtid för svensk primärproduktion. Genom teknologiskt avancerade lösningar med fokus på tillgänglighet för alla.
Odling 4.0 är ett EIP (Europeiskt Innovations Projekt) som är finansierat av EU s Jordbruksfond via Jordbruksverket. Projektet drivs av Arvalla tillsammans med 13 partners och är ett innovationsprojekt med avslutning 2023.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>