Rekordstor utlysning ska främja hållbar resursanvändning
Hem CIRKULÄR EKONOMI Rekordstor utlysning ska främja hållbar resursanvändning och en mer cirkulär ekonomi

Rekordstor utlysning ska främja hållbar resursanvändning och en mer cirkulär ekonomi

Publicerat av: Redaktionen

Ruvar ni på en idé som kan bidra till cirkulär ekonomi och mer hållbar materialanvändning?

Då kan ni delta i RE:Sources stora utlysning på 45 miljoner kronor.

Vi pratade med Klas Cullbrand på RE:Source som tror att det finns många potentiella kandidater bland Cradlenets medlemmar.

Syftet med utlysningen är att identifiera och stötta ekonomiskt gångbara lösningar som bidrar till mer hållbar resursanvändning och en mer cirkulär ekonomi. Med resurser avses i det här fallet fysiska sådan som till exempel material, komponenter, produkter och byggnader. Klas Cullbrand, som ansvarar för utlysningen på RE:Source, berättar att den medvetet är bred.

– Det finns väldigt bra projektidéer där ute som vi inte har råd att missa för att exempelvis tajmingen är fel, säger han men understryker samtidigt att ansökningarna tydligt förväntas beskriva hur projekten ska bidra till en mer cirkulär ekonomi och hur stor potentialen i idén är.

Rekordstor utlysning ska främja hållbar resursanvändningDet breda anslaget till trots finns det ändå en viss typ av projekt som uppmuntras särskilt, nämligen de med fokus på att göra rätt från början.

– I RE:Source begynnelse handlade det mycket om hanteringen avfall. Det är fortsatt högaktuellt men vi behöver öka fokus på hur produkter, tjänster, affärsmodeller och hela vårt ekonomiska system ska designas. Vi använder alldeles för mycket resurser redan från början och kan helt enkelt inte återvinna ikapp våra synder.

Enligt Klas är det även en styrka om behovsägaren finns med i projektet på något vis, det vill säga den som man ska lösa ett problem för, såsom en kund eller en offentlig verksamhet.

Tre olika typer av projekt
Det finns tre olika typer av projekt som man kan söka medel för: genomförbarhetsstudie, tillämpad forskning och innovationsprojekt samt demonstrationsprojekt. Det sistnämnda är det som kan få mest pengar, upp till åtta miljoner kronor. För varje projekt gäller dock att de delvis medfinansieras. Hur stor del avgörs av vilken typ av projekt det är. Men det är inte bara pengar man får.

– Ovanligt i denna form av utlysningar är att vi också går in och aktivt erbjuder projekten stöd, berättar Klas. Det kan handla om kommunikation för att nå ut, rådgivning kring internationaliseringsaktiviteter och matchmaking, helt enkelt hjälpa projekten komma lite längre. Ibland har man bra idé men orkar inte hela vägen.

Klas tips till de som söker
  • Läs igenom utlysningstexten noggrant, speciellt kring vilken typ av projekt vi välkomnar. Passar detta för vår idé?

  • Svara på vad som faktiskt efterfrågas och inget annat (titta särskilt på kriterierna och steg-för-steg-anvisningarna)

  • Lägg tid på att bygga projektkonstellationen och hitta konsensus om vad ni vill göra. Det är ofta detta som tar tid. Börja tidigt med detta så blir det lättare att skriva projektansökan.

  • Det är lättare än man tror! Har man inte satt sin fot i den här världen förut kan det kännas lite skrämmande, men det är inte så svårt. Gå gärna in i portalen och bekanta er med formuläret tidigt i processen och tveka inte på att kontakta oss vid minsta frågetecken så förklarar vi.

Avslutningsvis vill Klas uppmuntra Cradlenets medlemmar och följare att söka.

– Absolut. Det är helt rätt för Cradlenets medlemmar, precis den typ av intressen vi vill attrahera.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>