5G-lök – en försmak av framtidens grödor
Hem TEKNIK 5G-lök – en försmak av framtidens grödor

5G-lök – en försmak av framtidens grödor

Publicerat av: Redaktionen

Med hjälp av 5G, AI, och 700-kilosrobotar har Telia och Ekobot tagit sig an en av jordbrukets större utmaningar – att fasa ut bekämpningsmedel.

Som nästa steg inom samarbetet presenteras nu en innovation – 5G-löken.

Den håller längre, kräver mindre bekämpningsmedel, minimerar odlingens koldioxidutsläpp, ger större skörd och smakar bättre.

Den är också ett exempel på hur modern teknik kan realisera framtidens jordbruk på ett lönsamt sätt och samtidigt ta vanliga grödor till en helt ny nivå vad gäller hållbarhet och smak.

För att rensa ogräs är jordbruket idag beroende av kemiska bekämpningsmedel. Metoden är snabb och billig, men drabbar biologisk mångfald och mängden pollinatörer negativt. Att rensa för hand, som man gjorde förr, och idag gör vid ekologisk odling, är samtidigt en tidskrävande metod som är omöjlig när tusentals lantbrukare på grund av EU-lagstiftning måste fasa ut användningen av bekämpningsmedel.
Tillgängliggörandet av 5G-löken är nästa steg inom pilotprojektet EKOBOT som inleddes 2021 av Telia, Ekobot, RISE och Axis Communications. I grunden handlar projektet om hur en 700 kilo tung robot, tack vare mobilnätet och nya tekniker som 5G samt spetskompetens inom videoteknik, kan identifiera och med kirurgisk precision rensa ogräs på lökodlingar. Att valet föll på gul lök beror på att det är en av de grödorna som är svårast att odla utan bekämpningsmedel och en av de mest använda grödorna i de svenska hushållen – i snitt äter svenskar nämligen sex kilo lök per år.
– Det är fantastiskt att vi nu skalar upp möjligheten för fler i Sverige att testa 5G-lök. Det är blod, svett och löktårar som ligger bakom denna innovation och det är kombinationen av våra spetskompetenser som gjort det möjligt att odla en bättre och mer hållbar lök, säger Jonas Eklind, VD för Ekobot.
I en EU-finansierad studie av flera svenska gårdar slogs det fast att tekniken minskade mängden bekämpningsmedel med 70 procent, antalet varianter på medel från sex till två och CO2-utsläppen med 19 procent. En undersökning av Hushållningssällskapet visar också att skörden blir 6 procent större. Ovanpå detta är lökens hållbarhet längre vilket minskar svinnet i lagringen.
5G-löken är inte bara mer hållbar. Även smaken är bättre. Anledningen till kvalitetsskillnaden är att tekniken ger 5G-lökens blast möjlighet att växa fritt och lämnas kvar längre. Det innebär i sin tur mer sol och mer näring vilket ger en lök som är mer hållbar och godare. Den bättre smaken är också något som Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021 och Sveriges representant i Bocuse d’Or 2024 går i god för.

– Gul lök spelade en central roll när jag vann årets kock 2021, och inför det letade jag länge efter en lök som höll en högre nivå. När jag nu fått testa 5G-löken känner jag att jag hittat vad jag då letade efter. Allt är bättre – smaken, konsistensen och sammansättningen. Det är häftigt att avancerad teknik kan lyfta råvarans kvalitet så mycket, säger Gustav Leonhardt.

– Med 5G-löken vill vi exemplifiera hur nutidens teknologi kan lösa en svår utmaning på ett lite oväntat sätt. Alla förstår inte farten, stabiliteten och säkerheten som kommer med 5G, men alla förstår smak och typ alla äter lök, säger Oscar Karlsson, Head of B2C på Telia.

5G-lök – en försmak av framtidens grödorI dagsläget står lök och den svenska marknaden i fokus. Framåt kommer tekniken bakom 5G-löken användas på grödor som exempelvis morötter och rödbetor. Tekniken finns också redan i Nederländerna, och är på väg in i Norge och Danmark. Före 2030 kommer tekniken finnas i 9 EU-länder, Storbritannien och USA.

Från och med den 27 oktober kommer personer bosatta i Sverige kunna få ett smakprov på innovationen i någon av Telias 57 butiker.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>