ABB levererar den tredje synkronkompensatorn till Färöarna för en fortsatt omställning till grön energi
Hem ENERGI ABB levererar den tredje synkronkompensatorn till Färöarna för en fortsatt omställning till grön energi

ABB levererar den tredje synkronkompensatorn till Färöarna för en fortsatt omställning till grön energi

Publicerat av: Redaktionen

ABB fortsätter samarbetet med SEV, den största elkraftsproducenten och distributören på Färöarna, för att leverera innovativ synkronkompensatorteknik (SC) i syfte att stabilisera elnätet när fossildrivna anläggningar fasas ut till förmån för förnybar kraftgenerering.

ABB levererar den tredje synkronkompensatorn till Färöarna för en fortsatt omställning till grön energiDet senaste i utvecklingen är att en tredje SC-enhet ska driftsättas på ön Borðoy i nordost, för att stabilisera elförsörjningen för cirka 5000 människor.

Den första enheten från ABB på 8 MVA installerades 2021 på den isolerade ön Suðuroy. Den andra enheten på 12 MVA installerades 2022 bredvid kraftverket Sund på Streymoy, Färöarnas största och mest tätbefolkade ö som är uppkopplade mot regionnätet. Den nya enheten på 8 MVA på Borðoy kommer också att integreras med regionnätet

SEV har satt upp ett ambitiöst mål för de isolerade Färöarna i Nordatlanten om att de ska generera 100 procent grön el från vattenkraft, sol- och vindkraft, biogas och potentiellt tidvattenströmmar. Förutom att bidra till att bekämpa klimatförändringarna kommer detta att leda till viktiga ekonomiska fördelar genom att nuvarande beroende av dyr import av fossila bränslen försvinner. En stor utmaning för SEV är att avvecklingen av den befintliga dieseldrivna anläggningen minskar tillgången på den ”roterande tröghet” som är avgörande för att hålla elnätet i balans och säkerställa en säker drift. Detta behöver tacklas lokalt eftersom det inte finns några kraftkablar som ansluter Färöarna till närliggande grannländer, vilket innebär att landets elnät inte kan utnyttja externt stöd.

ABB samarbetar med SEV för att hantera utmaningen med ett stabilt elnät genom att driftsätta innovativ teknik i form av synkronkompensatorer. Det är roterande elektriska maskiner som tillhandahåller nödvändiga systemtjänster för att stärka elnätet och håller det stabilt i och med att både belastning och produktion av förnybar energi varierar. Tjänsterna innefattar masströghet (inertia), kortslutningsbidrag och reaktiv kraft för spänningsreglering.

”Vår plan att ställa om från fossila bränslen flyter på bra. 2023 producerades drygt 50 procent av elektriciteten från gröna energikällor. Det innebär dock att vårt samarbete med ABB kring stabiliseringsteknik för elnätet blir allt viktigare för att kunna upprätthålla en kontinuerlig leverans till kunderna”, säger Terji Nielsen, SEV:s FoU-chef. ”Vi är mycket nöjda med hur de två första SC-enheterna fungerar. Det övertygade oss om att beställa en tredje enhet till Borðoy.”

”Att minska koldioxiden vid kraftgenerering är avgörande i en värld med lägre koldioxidutsläpp. Men det kan vara en utmaning att upprätthålla leveranssäkerhet och hållbarhet i elnätet. Därför ser vi nu ett starkt ökat intresse för vår SC-teknik som bidrar till att stärka svaga elnät, i synnerhet på avlägsna platser”, säger Heikki Vepsäläinen, chef för ABB:s division Large Motors and Generators. ”Vi är glada att vårt samarbete med SEV fortsätter genom att ta i drift en tredje enhet. Färöarna håller faktiskt på att bli ett aktivt laboratorium där man kan uppvisa fördelarna med SC-enheter vad gäller kraftnät med ödrift.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>