Advania Data Centers ehf expanderar och etablerar ett nytt miljövänligt HPC datacenter i Sverige
Hem ADVANIA Advania Data Centers ehf expanderar och etablerar ett nytt miljövänligt HPC datacenter i Sverige

Advania Data Centers ehf expanderar och etablerar ett nytt miljövänligt HPC datacenter i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Advania Data Centers (ADC) och Stockholm Exergi, en lokal elleverantör, har ingått partnerskap inför uppbyggandet av ett nytt datacenter i Stockholm, Sverige.

ADC kommer hyra mark av Stockholm Data Parks och bygga ett datacenter där överskottsvärmen från all utrustning kommer användas till uppvärmning av fjärrvärmeanslutna hus i Stockholm. Genom denna teknologi och typ av samarbete sker en dramatisk ökning av datacentrets energieffektivitet där återvinningen av energi, som traditionellt inte används, nu kommer till gagn för samhället och gör datacentret exceptionellt miljövänligt.Advania Data Centers ehf expanderar och etablerar ett nytt miljövänligt HPC datacenter i Sverige

Detta är det första datacenter som planeras att byggas utanför Island, där ADC redan idag driver två datacenter av högsta klass. Ett beläget i Hafnarfjörður, i huvudstadsregionen Reykjavik, och ett beläget i ett av Europas största datacentercampus i Reykjanesbær. Genom att investera i Sverige och Stockholm positionerar sig ADC på två separata elmarknader och länder. Partnerskapet stärker ADC:s internationella konkurrenskraft, ökar effektiviteten och den operativa säkerheten samt förbättrar företagets service till kunderna. Genom denna etablering kan ADC möta den snabbt ökande efterfrågan på storskaliga beräkningstillämpningar. Företaget erbjuder både hög densitets-datacenterutrymme (Highdencity Colocation) samt egna tjänster såsom High Performance Computing as a service: HPC|FLOW och tillämpningar för artificiell intelligens. Genom att anpassa miljön inom colocation till High Performance Computing kommer varje rack klara över 40kW belastning som standard.

Konstruktionsarbetet och förberedelser för bygget har redan startat där den första fasen av anläggningen är planerad att stå klar i slutet av 2020. Det nya datacentret kommer att certifieras enligt ISO 27001 på samma sätt som de redan befintliga anläggningarna som ADC driver och äger. Datacentret kommer att byggas i Stockholms centrala ICT(Information & Communications Technology)-center i Kista: ett av världens största ICT-kluster efter Silicon Valley, USA. Etableringen i Kista ger både tillgång till robust infrastruktur och placerar bolaget på en av de mest tekniskt innovativa platserna i Europa. Uppbyggnaden kommer ske i sju faser, med en total investering på $70 miljoner (USD).

Eyjólfur Magnús Kristinsson, VD på Advania Data Centers:

“Att bli verksamma på två olika geografiska marknader är avgörande för vår framtida tillväxt och vi är mycket entusiastiska över denna möjlighet. Genom etableringen får våra befintliga och nya kunder möjlighet till ökad flexibilitet och ännu högre driftsäkerhet. Tack vare en offensiv målbild och fantastiska medarbetare med unik kunskap har vår verksamhet sett en otrolig tillväxt med mångdubblad omsättning under de senaste åren. Att nu kunna ta nästa steg och stärka vår position som en attraktiv internationell spelare på en växande marknad för High Performance Computing och tillämpningar kring artificiell intelligens känns otroligt spännande och helt i linje med vår målbild att etablera oss på fler platser i Norden där rätt dataförbindelser och konkurrenskraftiga elpriser finns tillgängligt”, säger Eyjólfur Magnús Kristinsson.

Erik Rylander, chef för Stockholm Data Parks och värmeåtervinning på Stockholm Exergi:

”Vi är mycket glada över att Advania Data Centers bygger en ny anläggning i Stockholm Data Parks. Det är inte bara ett erkännande av fördelarna med energiåtervinning utan även för Stockholm som plats för framtidens datacenter. Som colocation leverantör för High Performance Computing pressar ADC inte bara standarden för kapacitetsuttag, utan också hur mycket värmeåtervinning man kan ta tillvara på per IT-rack”, säger Erik Rylander.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>