Livslängden på barnkläder förlängs genom ny teknik i kombination med cirkulär affärsmodell
Hem CIRKULÄR EKONOMI Livslängden på barnkläder förlängs genom ny teknik i kombination med cirkulär affärsmodell

Livslängden på barnkläder förlängs genom ny teknik i kombination med cirkulär affärsmodell

Publicerat av: Redaktionen

Ett klädesplaggs totala miljöpåverkan består till 80 procent av produktionen och Naturvårdsverket uppgav nyligen att över 90 procent av all klimatpåverkan från textilkonsumtionen i Sverige i dagsläget är kopplat till inköp av nyproducerade varor.

Lindex har därför med teknikens hjälp startat en ny cirkulär affärsmodell där målet är att alla barnytterplagg skall användas av minst tre barn.

Returneringen sker enkelt via hemsidan och de använda plaggen kommer sedan att kunna köpas i utvalda svenska butiker.

När Lindex bestämde sig för att minska sina utsläpp med 50 procent på tio år påbörjades arbetet med att hitta lösningar som kunde hjälpa till att nå målen. De valde att ta avstamp i den största utmaningen när det kommer till ett klädesplaggs enskilda miljöpåverkan, där själva produktionen står för cirka 80 procent. Eftersom en så stor del av miljöpåverkan är kopplad till produktionen av produkten i alla led behöver cirkulära affärsmodeller vara en del av ett modeföretags tillväxtstrategi.

Därför bestämde sig Lindex för att börja jobba med en cirkulär affärsmodell med målet att öka livscykeln hos varje plagg.

– Att utforska och skala nya tjänster och affärsmodeller är en del av Lindex cirkulära transformation och strategi framåt. Vi behöver förlänga livslängden på våra produkter och bredda vårt utbud för att möta framtida krav. Vi ser att teknik kommer att vara en viktig möjliggörare för vår cirkulära omställning framöver, säger Annette Tenstam, Strategy Lead Circularity & Environmental Sustainability på Lindex Sverige.

Ett första steg i det cirkulära tänket är en satsning på återbruk av ytterplagg för barn. Under våren har Lindex lanserat ett pilotprojekt där kunden kan skicka tillbaka barnets urvuxna ytterplagg. Plagg som senare ska säljas i utvalda svenska butiker under hösten. Målet är att varje plagg skall användas i tre omgångar innan det har gjort sitt. Exempel på teknologier som Lindex tittar på för att förenkla insamling är bland annat plaggunika QR koder. Syftet med projektet är att bättre förstå hur Lindex på ett lekfullt och enkelt sätt kan göra dessa cirkulära modeller tillgängliga för sina kunder. Det är också ett nytt sätt att ta in feedback från kunder.

Lindex har skapat en portal för returnering av plagg, där de använder Microsoft Power Apps för att automatisera återtaget. Tack vare den nya tekniken har pilotprojektet kunnat hålla ett högt tempo och undvika långa ledtider mot utvecklingsteamen. Lindex kunder i Sverige kan nu skicka in urvuxna barnytterplagg och få ersättning i form av medlemspoäng. Alla inlämnade plagg kommer att säljas i utvalda svenska Lindexbutiker.

– AI och digitalisering är två viktiga bitar som driver nya konsumtionsmönster hos den nya generationen. Att utnyttja modern teknik på det här viset är ett ypperligt exempel på möjligheterna att snabbt utveckla nya tjänster för att både tillmötesgå kundernas behov och samtidigt uppnå sina egna miljömål. Vi är glada att vi kan tillhandahålla en plattform som gör det möjligt att sjösätta ett sådant här projekt, säger Helena Fuchs, Microsoft

Tekniken bakom Lindex insamling bygger på Microsoft Azure. Projektet har nyttjat power apps, power automate, samt power bi för att realisera pilotprojektet.

– Tack vare Microsofts Power Plattform har projektet kunnat undvika beroenden till våra utvecklingsteam. Detta har minimerat våra ledtider och tillåtit projektet att gå fram betydligt snabbare, något som också framåt möjliggör för löpande innovation kring vår nya affärsmodell, säger Florian Westerdahl, CTO, Lindex Sverige.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>