Hållbara idéer som gör skillnad för byggbranschen
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Hållbara idéer som gör skillnad för byggbranschen

Hållbara idéer som gör skillnad för byggbranschen

Publicerat av: Redaktionen

I varje byggnadsprojekt används många råvaror som skulle kunna användas mer effektivt och med mindre avfall som följd.

Hållbara idéer som gör skillnad för byggbranschen

Tillsammans med EkoCentrum har Venture Cup därför startat tävlingen Bygg bättre som syftar till att ta tillvara på idéer som kan bidra till en mer hållbar byggbransch.

Tidigare i vår avslutades tävlingen och nu presenterar vi tre finalister som vill göra skillnad för byggbranschen.

Bolaget Higate består av Adam Andreasson, Axel Sabel och Henrik Olausson och tillsammans har de utvecklat en affärsidé som löser problemet med informationsbrist på byggarbetsplatser. Resultatet blev applikationen Palats.

”Palats gör det möjligt för företag att arbeta cirkulärt i sin materialanvändning. Genom digitalisering synliggörs befintliga produkter, material och dess klimatpåverkan, så att rätt information kan nå rätt person vid rätt tidpunkt.” Säger Henrik Olausson.

En annan person som vill göra skillnad är Ulf Henningsson. Tillsammans med ett team vill Ulf bryta byggbranschens dåliga vanor av att använda miljöskadliga material genom att istället satsa på naturmaterial i byggnation av våtrum. Idén innefattar att lämna mer utrymme åt material som till exempel lera, sand, naturfibrer, trä och linolja som har lägre ekologiska fotavtryck än andra traditionella våtrumsmaterial.

”Jag håller redan på med att bygga och utveckla dessa naturliga våtrum hos betalande uppdragsgivare, fast eftersom det fortfarande är en liten men växande nisch (intresset stegras alltjämt särskilt bland unga familjer som vill bygga giftfritt för kommande generationer) är det rätt läge att i större skala få med olika instanser, myndigheter osv för att samarbeta för allas bästa för att ta fram väl anpassade och fungerande lösningar.” säger Ulf Henningsson.

Arbetet för en hållbar byggbransch handlar dock inte endast om hur vi hanterar byggmaterial. Bolaget Brinja vill med sin affärsidé skapa bättre arbetsvillkor, effektivitet och en mer hållbar byggsektor genom att koppla upp byggbranschen. Med hjälp av sensorer och styrning kan Brinja reglera byggarbetsplatsens belysning och temperatur digitalt. Tidigare har företaget även tagit fram ett utrymningssystem för att öka personsäkerheten på arbetsplatsen.

”Vår affärsidé bygger på att förbättra säkerheten, effektiviteten och hållbarheten på byggnadsarbetsplatser. Tänk smarta hem system fast robustare produkter för byggarbetsplatser. […] Genom att använda sig av Brinjas tjänster kan byggföretagen effektivisera byggprocessen, sänka sin påverkan på miljön och skapa en trygg arbetsmiljö för sina medarbetare.” säger Anna Rundgren, Business Developer på Brinja.

Den 15 april annonseras vilket av dessa tre bidrag som har vunnit tävlingen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>