Molnapp för att hjälpa frivilliga skräpplockare vann AWS och Håll Sverige Rents gemensamma Hackathon For Good-initiativ
Amazon Web Services (AWS) och Håll Sverige Rent har presenterat ‘Plenty of Litter in the Sea’, det vinnande bidraget i det gemensamma projektet Hackathon for Good. Bidraget skapades av ett team bestående av it-experter från Klarna och SolveBright.
AWS Nordics Hackathon for Good ägde rum för första gången i år och ska återkomma årligen, med utvecklare och entreprenörer som gemensamt använder sina kunskaper för att skapa teknologiska lösningar som hanterar konkreta lokala och globala samhällsutmaningar.
Tio utvecklarteam deltog i premiärupplagan, där målet var att arbeta fram konkreta lösningar för att stödja den årliga Nordiska Kusträddardagen. Det är ett projekt för att väcka uppmärksamhet kring nedskräpning av havsvatten, och bidra till att minska problemet. Vid 2019 års kusträddardag deltog mer än 48 000 frivilliga, som tillsammans samlade in 170 ton skräp från stränderna och vattenbrynet – det mesta i form av plast.
Under Hackathon for Good hade utvecklarteamen en tydlig problemformulering för att kunna hitta lösningar som hjälper Nordiska Kusträddardagen bli ännu mer framgångsrik framöver, genom att bättre kunna mäta, kategorisera och och visualisera insamlat skräp. Det är data som bidrar till att förstå var skräpet kommer ifrån och gör det lättare att vidta åtgärder för att förhindra att det hamnar i havet från början.
Man efterfrågade också lösningar som hjälper Håll Sverige Rent att effektivisera arrangörsarbetet, för att kunna nå fler frivilliga och skapa en positiv och engagerande upplevelse för dem.
En jury utvärderade tävlingsbidragen utifrån ett antal faktorer, exempelvis social effekt, originalitet, genomförbarhet, användbarhet, engagemang och utvecklingsplan. I hård konkurrens blev det vinnande bidraget “Plenty of Litter in the Sea”; en lösning som på ett enkelt sätt skapar engagemang och genererar värdefulla data.
Enkelhet var i fokus för teamet och grunden i applikationen är ett enkelt gränssnitt där användare kan rapportera och klassificera funnet skräp. Användare tar helt enkelt en bild av skräpet och applikationen kategoriserar det automatiskt och lägger in platsen där bilden togs, och vilken typ av skräp det är. Dessa data är viktiga då de både hjälper till med den kortsiktiga insamlingen och bidrar till kunskaper om var skräp kommer ifrån och hur spridningen går till – information som kan ligga till grund för preventiva åtgärder som gör att mindre skräp hamnar i havet från första början.
Tidigare har kategoriseringen av skräp gjorts manuellt, vilket tar mycket tid. Den nya appen använder AWS Rekognition, en tjänst baserad på maskininlärning, som gör det enkelt att lägga till bild- och videoanalys i applikationer, för att automatisera kategoriseringen och göra den flera gånger snabbare än idag. Teamet visade också att det är enkelt att lägga på ny funktionalitet i applikationen som exempelvis att skapa events, skicka notifieringar och lägga på “achievements” och andra spelbaserade aktiveringar för att uppmuntra fler människor att delta. Teamet från Klarna och SolveBright konstaterade att ju enklare en app är, desto enklare är det att få folk att använda den, och man satsade därför på en grundläggande app som sedan kan expanderas i många olika riktningar.
“AWS tror starkt på att bidra till positiv förändring i samhället och vi är stolta över att arbeta med Håll Sverige Rent kring detta viktiga initiativ. Stödet från den svenska utvecklarcommunityn har varit enormt, och vi ställdes inför en mängd fantastiska koncept. ‘Plenty of Litter in the Sea’-appen är en enkel men fenomenal idé och ett starkt exempel på hur molnet och maskininlärning kan användas för att snabbt lösa komplexa problem. Jag ser fram emot att se det vinnande bidraget i användning vid nästa års Nordiska Kusträddardag”, säger Guido Bartels, Managing Director för Amazon Web Services i Norden.
“Nordiska Kusträddardagen engagerar tiotusentals människor i hela Sverige, och då vi är ett litet team är det nödvändigt för oss att dra nytta av den senaste tekniken för att kunna växa ytterligare. AWS Hackathon for Good har varit en spännande möjlighet för oss att få ta del av den kollektiva kunskapen bland svenska utvecklare, för att skapa något stort till nästa års event. ‘Plenty of Litter in the Sea’ är en lösning på en av de största utmaningar vi står inför i vårt arbete att minska nedskräpning i haven. Genom att kunna kategorisera skräp snabbt med teknikens hjälp kan vi få nya insikter och dessutom hjälpa skräpplockare att bidra på ännu fler sätt än idag. Vi är överväldigade av stödet från communityn i samband med Hackathon for Good, och de kreativa idéerna från alla deltagande team”, säger Hanna Nyström, Digital Manager på Håll Sverige Rent och juryns ordförande.
“Att se hängivenheten från de deltagande lagen i AWS Hackathon for Good, och de koncept de presenterat, är inspirerande och speglar den typ av innovation som vi som företag har skapat i molnet. När vi arbetat med AWS har vi funnit så många innovativa användningsområden för molnlösningar att vi inte ens hade kunnat föreställa oss det. Vad vi sett är att om du har en uppsättning av utmaningar och teknisk kunskap har du alla förutsättningar att skapa lösningar för samhällsnytta i molnet, möjligheterna är oändliga och detta första Hackathon är bara början”, säger Fredrik Lagerträd, CTO på Doconomy och medlem i juryn.
Hackathon for Good med Håll Sverige Rent är ett av flera hållbarhetsinitiativ AWS genomför i Norden. I april 2019 offentliggjorde Amazon ett projekt kring förnybar energi i Sverige, då man slöt ett avtal med en vindkraftspark med 91 MW kapacitet i värmländska Bäckhammar, som är under uppbyggnad. Vindkraftsprojektet förväntas leverera förnybar energi till AWS datacenter i Sverige senast i slutet av 2020.