Het debatt på eCarExpo: Utmaningar när elbilen tar över!
Hem TRANSPORT Het debatt på eCarExpo: Utmaningar när elbilen tar över!

Het debatt på eCarExpo: Utmaningar när elbilen tar över!

Publicerat av: Redaktionen

Elbilarna i Sverige har ökat med över 200 procent i år och vi ligger etta i EU med laddbara bilar. Men omställningen till elbilar skapar också frågor kring utmaningar och faror. Heta debatter och många kritiska frågor väntas mellan experter, bransch och politiker på seminariedagen på eCarExpo i Göteborg den 29 november.

Het debatt på eCarExpo: Utmaningar när elbilen tar över!

Fotograf: Polestar

Årets eCarExpo lovar att bli det hetaste och mest debatterade under de fyra år som elbilsmässan har arrangerats. Förutom att vara ett informationsnav för allt nytt som händer på elbilsmarknaden ska utmaningarna och farorna med elbilsomställningen debatteras på fredagens bransch- och pressdag.

Räcker vår elförsörjning i framtiden eller kommer Sverige att släckas? Ett ämne på seminariedagen som har pekats ut som den största utmaningen när Sverige fylls med elbilar. Representanter för producenter, riksdagspartier, elnät och andra organisationer debatterar frågan.

Hotet om otillräcklig elförsörjning pekades också ut i eCarExpos senaste undersökning* som en av de viktigaste anledningarna till att svenska bilister inte köper en elbil. Nästan hälften, 46% av de 1503 tillfrågade bilisterna, ansåg att otillräcklig tillgång på el med dagens elproduktion var ett hinder för att köpa en ren elbil.

Undersökningen avslöjade också ett annat stort hinder mot elbilsköp: 57% av bilisterna upplever inte batteriproduktionen som tillräckligt hållbar för miljön. Detta och hur vi ska lyckas gå från oljeekonomi till batteriekonomi blir ett stort ämne på seminariedagen. PowerCircle, nätverket för hållbar energi, arrangerar en paneldebatt om framtidens batteriproduktion. Här möts forskare, analytiker och fordonstillverkare för att vända på stenarna.

En annan brännande fråga är om elbilen utgör en brandfara. Bränder i elbilar har fått stor plats i media. Är det ett så stort hot som det verkar? Det ska diskuteras mellan brandkåren, försäkringsbolag, biltillverkare och installatörer.

En avgörande fråga för bilindustrin som ställs på seminariet är hur man ska klara omställningen till fossilfritt? Industrins organisation BilSweden förklarar hur planen ser ut, medan Chalmersprofessorn Christian Sandström förklarar vad som krävs hos ett storföretag för att hantera omstörtande förändringar i en bransch.

eCarExpo är Nordens ledande mässa om laddbara bilar och laddning för elbilar. Den arrangeras i Svenska Mässan i Göteborg den 29/11-1/12 2019. Besökaren får en unik överblick av marknadens el- och laddbara bilar, elcyklar, produkter och tjänster för energi och elbilsladdning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>