Almedalen 2024: Atea lyfter framtidens teknologier inom hållbarhet
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Almedalen 2024: Atea lyfter framtidens teknologier inom hållbarhet

Almedalen 2024: Atea lyfter framtidens teknologier inom hållbarhet

Publicerat av: Redaktionen

Atea har länge drivit utvecklingen inom hållbar och cirkulär it genom att engagera både kunder och partners att uppnå konkreta resultat.

Genom att exempelvis förlänga livet av it-utrustningen, där livscykelhantering är en av de viktigaste lösningarna, kan vi bidra till en cirkulär och fossilfri framtid.

I år i Almedalen kommer Atea fokusera på hur vi kan maximera nyttan med framtidens teknologier, samtidigt som vi minimerar de negativa konsekvenserna av en ökad resurs- och energiförbrukning.

I Almedalen 2024 kommer Ateas hållbarhetschef Chiara Selvetti och hållbarhetsspecialist Camilla Cederquist driva två intresseväckande seminariespår. Den ena handlar om vad som krävs för att målmedvetet använda AI i syfte att främja en hållbar och rättvis samhällsutveckling, och samtidigt minimera de potentiellt negativa miljömässiga konsekvenserna av AI:s frammarsch.

Den andra fokuserar på upphandling som katalysator för en hållbar omställning. Endast nio procent* av offentliga upphandlingar innehåller miljökrav, och även om det inte är brist på ambitioner är det i slutändan oftast priset som styr. Ateas hållbarhetsspecialist Camilla Cederquist kommer tillsammans med en namnkunnig panel prata om de största målkonflikterna och hur löser vi dem, samt vad som krävs för att upphandlingar ska bidra till det hållbara samhället.

Almedalen 2024: Atea lyfter framtidens teknologier inom hållbarhet– Behovet av positiva berättelser och attraktiva visioner har aldrig varit viktigare och mer nödvändigt än i dag. Vi tror på kraften av möten mellan perspektiv och bakgrunder för att skapa just dessa berättelser. Under Almedalen vill vi utforska skärningspunkten mellan två av vår tids mest spännande krafter; AI och digitaliseringen å ena sidan och den cirkulära ekonomin å andra sidan. I det framtida samhället måste välstånd skapas inom de planetära gränserna och teknologi användas i samhällets och naturens tjänst, säger Chiara Selvetti, hållbarhetschef på Atea.

Ateas panelsamtal inom hållbar it:

14:45-15:30, 26 juni: AI – frälsare eller förgörare?
Medverkande:
Frida Faxborn, Näringspolitisk expert, TechSverige
Chiara Selvetti, Director Sustainable business, Atea Sverige AB
Patrick Couch, AI Business Developer, HPE
Karin Vajta Engström, Head of Communications, AI Sweden

11:30-12:45, 27 juni: Kan vi driva den hållbara omställningen med vår plånbok?
Medverkande:
Annika Ramsköld, hållbarhetschef, Vattenfall
Tove Ahlström, Generalsekreterare, Nätverk för hållbart näringsliv (NMC)
Camilla Cederquist, specialist hållbar upphandling, Atea Sverige AB
Charlotta Pelagalli, expert inom offentlig upphandling, HPE
Lena Mårdh, projektledare offentlig upphandling och inköp, Miljömärkning Svanen

Möt Atea mellan 26–27 juni på Restaurang Bolaget i Visby. Mer information här.

Läs Ateas hållbarhetsrapport här.

* Miljökrav i drygt 9 procent av upphandlingarna 2022 | Upphandlingsmyndigheten

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>